managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Afrika moet meer halen uit olieproductie

Posted by managing21 on juli 2nd, 2006

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft Afrikaanse landen opgeroepen om de belastingen op olieproducenten te verhogen. Chavez merkt op dat het armste continent van de wereld niet genoeg voordeel haalt uit zijn reserves en dat de olieproducenten daaruit enorme winsten halen.

Op de Afrikaanse top in de Gambiaanse hoofdstad Banjul stelde Chavez dat een aantal internationale bedrijven weinig of geen belastingen betalen op hun inkomsten uit petroleum. “Dat is een diefstal,” merkt hij op. “In Venezuela betalen zij dertig procent belastingen op hun petroleumproductie en vijftig procent op hun winst. Zelfs dan blijven ze nog altijd winstgevend.”

“De landen uit Zwart Afrika zullen het volgende decennium volgens de hulporganisatie Catholic Relief Services ongeveer 200 miljard inkomsten halen uit de petroleumproductie,” stipt het persbureau Bloomberg aan. “De exploitatie van grote, onaangeroerde reserves, kan leiden tot ernstige conflicten.” Chavez stelt dat landen met oliereserves ervoor moeten zorgen dat ze niet worden uitgebuit en die inkomsten moeten aanwenden voor een verdere ontwikkeling.

Volgens Chavez is petroleum een machtig instrument voor sociale ontwikkeling, opvoeding, tewerkstelling en landbouw. Hij stelde dat het tot een grotere samenwerking zou moeten komen tussen Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse olieproducenten.