Verenigd Koninkrijk telt nu meer dan duizend wijngaarden
Posted by managing21 on september 13th, 2024
In het Verenigd Koninkrijk telt inmiddels meer dan duizend wijngaarden. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Food Standards Agency. De groei die de Britse wijnindustrie heeft doorgemaakt, zowel in termen van productiecapaciteit als marktpositie, weerspiegelt een robuuste reactie op de toenemende vraag van de consument.
Uit statistieken van het Food Standards Agency blijkt dat het Verenigd Koninkrijk inmiddels 1.030 wijngaarden telt. Dat betekende een stijging met 9,2 procent tegenover vorig jaar. Wijnproducenten uit Engeland en Wales verkochten vorig jaar in totaal 8,8 miljoen flessen. Dat vertegenwoordigde een toename met 10 procent tegenover vorig jaar.
Nicola Bates, chief executive van WineGB, gaf aan dat het overschrijden van de grens van duizend wijngaarden voor de sector een belangrijke mijlpaal vormt. Bates voegde eraan toe dat de wijnbouw de snelstgroeiende landbouwsector van het Verenigd Koninkrijk is. Hoewel de Britse wijnconsumptie met een algemene daling wordt geconfronteerd, kan de verkoop volgens Bates een duurzame groei in de productie en verkoop worden gemeld.
“Naarmate het vertrouwen van de consument in de economie zich herstelt, zullen de discretionaire uitgaven aan wijn in pubs, bars en restaurants waarschijnlijk toenemen”, beklemtoonde Bates. “Hierdoor kunnen nieuwe markten worden geopend, terwijl tevens een bredere consumentenbasis kan worden gecreëerd.”
Het totale wijngaardareaal in het Verenigd Koninkrijk beslaat nu 4.209 hectare. Daarmee heeft dat areaal zich het voorbije decennium met 123 procent uitgebreid. Er zijn in het land nu 221 wijnmakerijen actief. De Britse wijnproductie haalde vorig jaar een volume van 161.960,84 hectoliter. Dat komt overeen met 21,6 miljoen flessen. Dit vertegenwoordigde een toename van 77 procent ten opzichte van het jaar voordien. Volgens WineGB nemen mousserende wijnen 76 procent van de Britse productie voor hun rekening. Niet-mousserende wijnen hebben een aandeel van 23 procent. Andere producten, zoals vermouth, nemen samen 1 procent voor hun rekening.
De meest aangeplante druivensoorten zijn Chardonnay, die 32 procent van het totale Britse wijnareaal beslaat. Pinot Noir komt met 27 procent op de tweede plaats, gevolgd door de Pinot Meunier (9 procent), Bacchus (8 procent), Seyval Blanc (3 procent), Solaris (3 procent), Pinot Noir Précoce (2 procent), Pinot Gris (2 procent), Reichensteiner (2 procent) en Rondo (2 procent).
De verkoop van mousserende wijn is de voorbije vijf jaar met 187 procent gestegen tot 6,2 miljoen flessen. Bij niet-mousserende wijnen is er sprake van een stijging met 117 procent tot 2,6 miljoen flessen. De verkoop wordt verdeeld over verschillende kanalen. Supermarkten nemen met een aandeel van 30 procent het grootste deel van de verkoop voor hun rekening, gevolgd door bars en restaurants (28 procent), directe verkoop bij wijnhuizen (17 procent), directe online verkoop (11 procent), export (8 procent) en gespecialiseerde handelaren (6 procent).
Opmerkelijk succesverhaal
Bates merkt op dat Britse wijn een opmerkelijk succesverhaal beleeft. “De sector werd het voorbije decennium gekenmerkt door een buitengewone groei en ontwikkeling, gedreven door aanzienlijke investeringen”, voert de topvrouw van WineGB aan. “Deze positieve ontwikkeling zal naar verwachting aanhouden, waarbij een verdere uitbreiding van de wijngaarden en de wijnhuizen mag worden verwacht.”
Verschillende factoren dragen volgens haar bij tot het groeiende succes van de Britse wijnindustrie. “De klimaatverandering heeft in die ontwikkeling een cruciale rol vervuld”, verduidelijkt Bates. “De warmere groeiseizoenen hebben de kwaliteit en opbrengst van de druiven verbeterd. Dat geldt vooral voor de oogsten die worden gebruikt voor de productie van mousserende wijnen. Bovendien hebben ontwikkelingen in de wijnbouw en nieuwe technologieën in de wijnproductie de consistentie en de kwaliteit van de Britse wijnen verbeterd. Dat heeft de sector een internationale erkenning opgeleverd, terwijl ook een meer veeleisende klantenkring kon worden aangetrokken.”
De opkomst van het oenotoerisme heeft volgens Nicola Bates eveneens een aanzienlijke impact gehad op de industrie. “Wijngaarden en wijnmakerijen in Engeland en Wales zijn populaire toeristische bestemmingen geworden”, benadrukt de chief executive van de sectororganisatie. “Deze bestemmingen bieden bovendien proeverijen, rondleidingen en evenementen aan voor bezoekers die zowel uit het Verenigd Koninkrijk als het buitenland komen. Dit heeft niet alleen de directe verkoop gestimuleerd, maar heeft ook de zichtbaarheid en reputatie van de Britse wijnen vergroot.”
“Investeringen in marketing en branding zijn cruciaal geweest om de publieke perceptie te transformeren en het bewustzijn van de kwaliteit van de Britse wijnproductie te vergroten”, zegt Bates nog. “Initiatieven van WineGB en individuele producenten om Britse wijn in het binnenland en op internationale markten te promoten, hebben positieve resultaten opgeleverd. De export vertegenwoordigt nu 8 procent van de totale omzet van de Britse wijnsector.”
Verder wijst Bates op de impact van innovatie, waarbij producenten experimenteren met nieuwe druivensoorten, blends en productietechnieken om hun aanbod te onderscheiden en een breder publiek aan te spreken. “De ontwikkeling van nicheproducten, zoals Engelse vermout en mousserende rode wijnen, vormt een bewijs van de veelzijdigheid en creativiteit van de sector”, benadrukte Bates nog. “De vooruitzichten voor de Britse wijnindustrie blijven optimistisch.” Verwacht wordt dat voortdurende investeringen in de uitbreiding van de wijngaarden en de technologische vooruitgang zowel de productiecapaciteit als de kwaliteit zullen verbeteren. Naarmate de interesse van consumenten in lokaal geproduceerde, duurzame en hoogwaardige wijnen groeit, zal de vraag naar Britse wijnen waarschijnlijk verder toenemen.”
Daarnaast geeft Bates aan dat pogingen om uit te breiden naar nieuwe internationale markten, eveneens veelbelovend blijken. “Met een sterke reputatie voor kwaliteit en innovatie zijn de Britse wijnen goed gepositioneerd om op de wereldmarkt te concurreren”, werpt ze op. “Strategische partnerschappen en deelnames aan internationale wijncompetities zullen van cruciaal belang zijn om het profiel van de Britse wijnen in het buitenland te verhogen.”
Meer over dit onderwerp:
- Wijnproducenten Californië kondigen goede oogsten aan
- Carbon moet wijn beschermen tegen rookgeur
- Bourgogne biedt oude appellation-borden te koop aan
- WineGB wil overheidssteun voor Britse wijnexport
- Brits wijntoerisme meer dan 50 procent toegenomen