managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vatikaan opent geheime archieven

Posted by managing21 on juli 3rd, 2006

Paus Benedictus XVI heeft beslist alle Vatikaanse archieven uit de periode 1922 tot 1939 vrij te geven. Dat meldt het magazine Deutsche Welle. Verwacht wordt dat die zogenaamde Geheime Archieven een nieuw inzicht zullen kunnen bieden over de houding van de katholieke kerk tijdens de opmars van het Nazisme in Europa. Ook de archieven van buitenlandse zaken tijdens het pontificaat van Pius XI zouden toegankelijk worden gesteld. De oorlogsarchieven van het Vatikaan blijven voorlopig echter achter slot en grendel. 

Pius XI werd in 1922 tot paus verkozen en regeerde over het Vatikaan tot hij in 1939 overleed in 1939. Het Vatikaan heeft gesteld dat die archieven nu worden opengesteld voor historisch onderzoek. Een aantal onderdelen van het archief kunnen al door onderzoekers geconsulteerd worden, maar vanaf september zullen alle documenten uit die periode vrijgegeven worden. Verwacht wordt dat die een nieuw licht zouden kunnen werpen op de diplomatieke activiteiten van het Vatikaan in de aanloop naar de tweede wereldoorlog.

De Vatikaanse archieven over de periode tijdens de tweede wereldoorlog blijven echter voorlopig gesloten. Historici zouden die openbaar wil zien om uit te maken wat de katholieke kerk wist van de jodenvervolging door de Nazi’s. Pius XII, die Pius XI opvolgde, wordt immers fel gecontesteerd voor zijn op zijn minst lakse houding rond de rascistische politiek van de Nazi’s. Rabbi Marvein Hier, hoofd van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles, stelt dan ook dat het Vatikaan ook die archieven zou moeten openen. “De Nazi-periode ligt nu 65 jaar achter ons en er is geen enkele reden om het publiek en onderzoekers die nog langer te onthouden.