managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Begraafplaatsen moeten meer op internet

Posted by managing21 on juli 3rd, 2006

Begraafplaatsen moeten meer inspelen op de mogelijkheden van het internet. Dat stelt het Nederlandse gespecialiseerde magazine Uitvaart. Gesteld wordt dat het internet voor de sector een belangrijke meerwaarde kan bieden en veel problemen kan oplossen of voorkomen, maar voegt er aan toe dat de meeste beheerders van begraafplaatsen niet direct bekend staan als de grootste internetpioniers. 

Het magazine Uitvaart stelt dat op het internet over begraafplaatsen meestal weinig meer gevonden kan worden dan een adres en een telefoonnummer. Daarbij wordt verwezen naar de website begraafplaats.org, die de Nederlandse begraafplaatsen indexeert. Die werd in 2000, maar kreeg nagenoeg geen enkele reactie. De initiatiefnemer stuurde een mailing naar 400 begraafplaatsen, maar kreeg amper drie positieve reacties.

Volgens het magazine heeft dit wellicht te maken met het feit dat begraafplaatsen meestal worden beheerd door 50-plussers, die weinig voeling hebben met het internet en niet beseffen welke mogelijkheden het medium biedt. “Bovendien zijn vele begraafplaatsen in handen van gemeenten en ook zij zijn geen pioniers op het vlak van internetgebruik,” merkt Uitvaart op. “Nochtans heeft een aanwezigheid op het internet grote voordelen.”

Het magazine stelt dat het internet het imago en de klantvriendelijkheid van de sector kan verbeteren. “Bovendien bespaart het veel telefoontjes van klanten over het adres, de routebeschrijving en de grafrechten,” aldus nog Uitvaart. “De site kan eventueel ook een plattegrondbevatten van de graven met de bijbehorende namen. Het gebeurt geregeld dat grafrechten niet kunnen worden verlengd omdat de rechthebbenden onbereikbaar zijn. Door de verlening van grafrechten via internet aan te bieden, wordt veel leed voorkomen.”