managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Meerderheid Amerikanen steunt NASA

Posted by managing21 on juli 3rd, 2006

Hopend op een lancering van de shuttle Discovery op hun nationale feestdag (4 juli) blijft een meerderheid van de Amerikanen achter het beleid van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) staan. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup en de Amerikanse krant USA Today. Maar één op drie ondervraagden is van mening dat het NASA-budget moet worden beperkt of zelfs helemaal geschrapt. 

“De toekomst van het Amerikaanse ruimteprogramma is onduidelijk,” meent USA Today. “Er is geen vergelijking meer mogelijk met de jaren zestig, toen de NASA de ruimterace won door zich helemaal te focussen op een bemande maanlanding. Vandaag wordt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geconfronteerd met een brede waaier uitdagingen, zoals het uitvoeren van veilige missies met de shuttles, het afwerken van het dure International Space Station en het ontwikkelen van nieuwe ruimtetuigen voor de verdere exploratie van het heelal.”

Dit laatste zal volgens de krant bepalend zijn voor de rol die de NASA nog kan spelen in de bemande ruimtevaart en of de Verenigde Staten erin zal lukken om opnieuw mensen op de maan te zetten en bemande vluchten zal kunnen organiseren naar de planeet Mars. “Mijn ergste nachtmerrie is dat we langzaam uit de bemande ruimtevaart stappen,” benadrukt ook Roger Launius, directeur van het Amerikaanse National Air and Space Museum. “Er zijn een hele reeks problemen die moeten opgelost worden.”

Naarmate het Amerikaanse begroting een steeds groter tekort vertoont, wordt het volgens Launius steeds moeilijker om het budget van 104 miljard dollar rond te krijgen dat nodig is om Amerikaanse astronauten opnieuw naar de maan te brengen. Marco Cacares van het gespecialiseerde analysebureau Teal Group, voegt er aan toe dat de tegenstrijdige prioriteiten van de NASA zware gevolgen kan hebben. “De NASA krijgt moeilijke, visionaire opdrachten, maar niet de mogelijkheden om die uit te voeren.”

De NASA is echter van mening een plan te hebben dat het nieuwe maanprogramma kan realiseren binnen de bestaande budgetten. De NASA beschikt over jaarlijkse werkmiddelen voor een bedrag van 16,7 miljard dollar. Dat budget is de voorbije vijftien jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven.