managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Dell wil meer computers recycleren

Posted by managing21 on juli 4th, 2006

Op dit ogenblik blijkt minder dan tien procent van computers gerecycleerd te worden. Om dat aantal op te drijven, biedt Dell alle bezitters van zijn toestellen aan om die gratis weer over te nemen, zelfs al beslissen ze om een ander merk te kopen. Daarmee gaat Dell veel verder dan collega’s als Hewlett-Packard en Apple Computer, die een aantal beperkingen hebben ingebouwd in hun recyclagecampagnes.

De eigenaar van een oude Dell-computer hoeft zich voortaan alleen maar aan te melden op de website van het bedrijf, waar hij met de recyclage-afdeling van Dell kan afspreken om het toestel gratis te laten ophalen door een locaal recyclagebedrijf. De gebruiker moet ook niet langer bij Dell een nieuwe computer kopen om van de dienst gebruik te kunnen maken. Dat was vroeger wel het geval.

Bij Hewlett-Packard worden ook computers van andere producenten aanvaard, maar de consument moet wel de transportkosten betalen. Vervolgens krijgen ze wel een kortingsbon met een hogere waarde dan de transportkosten. Daarmee kunnen ze allerhande producten van Hewlett-Packard kopen. “Het bedrijf zegt vorig jaar 70.000 ton hardware en inktpatronen te hebben gerecycleerd,” schrijft The New York Times. “Dat is een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien.”

Apple kondigde in april aan dat het een gratis recyclage aanbood voor consumenten die een nieuw toestel kopen. Wie echter geen aankoop doet, moet de transportkosten van ongeveer dertig dollar betalen. Wie een nieuwe iPod koopt, krijgt bovenop de gratis recyclage ook een korting van tien procent op een nieuw toestel.

Volgens de Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC) wordt in de Verenigde Staten minder dan tien procent van de computers gerecycleerd. De rest komt terecht op stortplaatsen of wordt bij de eigenaar ergens op zolder opgeslagen. Volgens de SVTC is ongeveer veertig procent van alle zware metalen op Amerikaanse stortplaatsen afkomstig van elektronische apparatuur. Bovendien wordt een groot gedeelte van het recyclagemateriaal verscheept naar ontwikkelingslanden, waar minder strikte milieuregels worden gehanteerd. Dell, Apple en Hewlett-Packard hebben nu beloofd die praktijken te zullen stopzetten.