managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zoektechnologie heeft nog lange weg voor de boeg

Posted by managing21 on juli 4th, 2006

Google blijft zich focussen op zoektechnologie. Dat stelt Douglas Merrill, technologiespecialist bij het internetbedrijf. Google heeft zich de jongste jaren weliswaar ook gericht op e-mail, instand messaging en online mapping, maar volgens Merrill blijft zeventig procent van de Google-activiteiten voorbehouden aan zoektechnologie. De technologiespecialist stelt dat ook daarin nog een hele weg blijft af te leggen. 

“Het is niet voldoende om de informatie te hebben, maar die informatie moet juist zijn,” aldus Merrill in een interview met de BBC. “Het is soms lastig om uit te zoeken wat de gebruiker bedoelt in plaats van wat hij zegt.” Hij voegde er aan toe dat Google verder wil werken aan betere zoektechnologieën voor mobiele telefonie, gepersonaliseerde zoekmogelijkheden, vertalingen, de toegang tot offline informatie en de strijd tegen webspam.

“Spam is een wapenwedloop,” aldus Merrill. “Het betreft hier een miljardenindustrie die zoekmachines voor de gek probeert te houden.” Webspam probeert zoekmachines af te leiden naar websites die allerhande producten verkopen. Deze spammers maken gebruik van de manier waarop zoekmachines werken door weblogs en gelijkaardige projecten te bombarderen met links naar hun websites. Google geeft bij zoekopdrachten immers voorrang aan websites die door andere sites gelinkt zijn.

Maar ook vertaaltechnologie is volgens Merrill belangrijk voor Google, omdat het bedrijf toegang wil verlenen tot alle informatie die in de wereld beschikbaar is. “Daarbij mogen we niet beperkt blijven door de talen die we toevallig spreken,” merkte hij. “Er wordt in onze laboratoria dan ook veel werk geïnvesteerd in automatische vertaling.