managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Indische groei trekt cocaïne aan

Posted by managing21 on juli 5th, 2006

De stijgende welvaart levert landen als India niet alleen voordelen op. Het blijkt dat niet alleen Duitse auto’s en Franse handtassen er de markt veroveren, maar dat ook cocaïne er aan een opmerkelijke opmars bezig is. Dat heeft volgens Indische drugsbestrijders vooral te maken met de groeiende koopkracht van de Indische bevolking, die daardoor westerse producten en gewoontes kan overnemen. 

“Men moet al behoorlijk wat geld hebben om cocaïne te kunnen kopen,” vertelde Kiran Bedi, die een opvangtehuis voor verslaafden leidt, aan het persbureau Associated Press. “In Indië beschikken steeds meer mensen over extra geld. Dat betekent dat ze steeds meer geïnteresseerd raken in westerse kledij, muziek en normen van het westen. Sommigen nemen daarvan ook de minder gezonde gewoonten van over.”

Associated Press stelt dat tijdens de weekends in een aantal trendy clubs en bars in New Delhi al drugs verkrijgbaar zijn en soms ook openlijk worden gebruikt. Voorlopig wordt geschat dat nog slechts een minieme minderheid van de Indiërs cocaïne heeft gebruikt. “De drug kost ongeveer honderd dollar voor een gram en meer dan veertig procent van de bevolking verdient nog altijd minder dan één dollar per dag,” aldus het persbureau.

Het goedkope heroïne wordt beschouwd als een veel groter gevaar omdat het in vele Indische regio’s verkrijgbaar is en verantwoordelijk wordt gesteld voor een aids-crisis in het noord-oosten van het land. Maar de Indische overheid vreest dat ook cocaïne onder de rijkere bevolking aan populariteit aan het winnen is. Enkele weken geleden werd op een schip in de haven van Bombay een voorraad van 220 kilogram cocaïne aangetroffen. Dat is de grootste cocaïnevangst uit de geschiedenis van het land. Voordien ging het om enkele grammen.

De cocaïne die in India wordt ingevoerd, is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt per koerier per vliegtuig of per schip ingevoerd. Volgens de Indische politie zijn de drugshandelaars vooral buitenlanders, maar er wordt toegegeven dat er ook Indiërs bij zijn betrokken. Volgens een anonieme bron was er in het verleden in New Delhi één enkele dealer, maar zouden er ondertussen al tientallen zijn neergestreken.