managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

IFPI wil vel van Yahoo China

Posted by managing21 on juli 5th, 2006

De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) is van plan om Yahoo China voor de rechter te dagen omdat het internetbedrijf links zou vermelden naar illegaal gekopieerde muziek. Yahoo China is de tweede grootste zoekmachine van het land en vertegenwoordigt er veertig procent van de markt. 

Kennedy weigerde echter te zeggen hoe groot de schadeclaim zou zijn indien de IFPI het gelijk aan zijn kant zou krijgen. Maar het zou minstens om tientallen miljoenen dollars gaan. De BBC wijst erop dat de IFPI van de Chinese markt een prioriteit maakt voor toekomstige muziekverkopen. China is op dit ogenblik de twintigste markt in muziekverkoop en komt in Azië achter Japan, Korea, India en Taiwan.

John Kennedy waarschuwde echter dat China zijn cultuur van muziekpiraterij moet bestrijden indien het zijn land zijn commercieel potentieel tenvolle wil benutten. Volgens de IFPI is 90 procent van alle muziekverkopen in China illegaal. Het zou daarbij gaan om een bedrag van ongeveer 400 miljoen dollar.

Yahoo China benadrukt echter de wet niet overtreden te hebben. “Wij respecteren de auteursrechten,” aldus een woordvoerder. “Indien iemand op onze site bemerkt dat die auteursrechten overtreedt, zijn er mogelijkheden om dat materiaal te verwijderen.”

De Yahoo-woordvoerder vertelde nog dat het bedrijf in onderhandelingen is met muziekbedrijven om een legale muziekdownload-dienst in China te organiseren.