managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Open source dreigt Azië te vergeten

Posted by managing21 on juni 27th, 2007

De open source-beweging dreigt Azië buitenspel te zetten. Dat zegt Kurt Garloff, bij Novell verantwoordelijk voor de wereldwijde productontwikkeling. Veel heeft volgens Garloff te maken met culturele verschillen en de neiging van het westen om Aziatische programmeurs zuiver als productiemensen in plaats van software-ontwikkelaars te beschouwen. Indien men Azië niet wil uitsluiten, moeten bedrijven volgens hem hun strategie wijzigen.

“Volgens Garloff komen de bijdragen aan open source-lijsten en aanverwante activiteiten nagenoeg uitsluitend van blanke mannen uit West-Europa, Oost-Europa, Rusland, Noord-Amerika en in mindere mate uit Zuid-Amerika,” aldus het magazine The Register. “Garloff merkt daarbij op dat de afwezigheid van landen zoals Japan op zijn minst opvallend mag genoemd worden.”

Het geven van openlijke kritiek is volgens Garloff in West-Europa breed aanvaard, maar vormt in Japan een probleem, want daar wordt het openlijk geven van kritische opmerkingen als een belediging beschouwd. “Daarom zouden open source-bedrijven, tot deze manier van werken ook daar helemaal aanvaard is, misschien een aantal meer beschermde omgevingen moeten creëren waar Aziatische ontwikkelaars wel een bijdrage kunnen leveren.”

“Uiteraard moet er geprobeerd worden om duidelijk te maken dat open source juist in die wisselwerking zijn grondslag en zijn grootste successen vindt,” aldus Garloff. “Maar misschien moet de open source-gemeenschap ook leren om minder confronterend te werken. Het taalgebruik van de online discussies zou trouwens ook westerese nieuwkomers kunnen ontmoedigen.”

In landen zoals India en China wordt men volgens Garloff met een bijkomend probleem geconfronteerd. “Het onderwijs is er vooral op gericht op de opleiding van productiemensen die bestaande technologieën perfect kunnen implementeren in plaats van het vormen van software-ontwikkelaars. Westerse ontwikkelaars gebruiken deze mensen dan ook nagenoeg uitsluitend voor uitvoerende taken.”

“Het ontwikkelen van software is een kunst en fundamenteel verschillend van de productie van technologie,” aldus nog Garloff. “Misschien is een aantal mensen wantrouwig tegenover goedkope economieën, maar indien er geen ontwikkelaars vanuit alle culturen worden ingeschakeld in het creatieproces, dreigt de wereldwijde sector daarvan de negatieve gevolgen te dragen.”