managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse oliebedrijven weigeren Venezolaans voorstel

Posted by managing21 on juni 27th, 2007

De Amerikaanse bedrijven Exxon Mobil en ConocoPhilips hebben geweigerd een overeenkomst te tekenen met het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA voor de ontginning van het belangrijkste olieveld in het Zuid-Amerikaanse land. De betrokken bedrijven zijn er niet mee akkoord dat de Venezolaanse overheid een meerderheid in de operaties opeist. British Petroleum, Chevron, Total en Statoil hebben zich wel akkoord verklaard.

De Venezolaanse olieproducent PDVSA heeft vorige maand de controle over de exploratieproject in de Orinoco Belt, de laatste private olievelden van het land, overgenomen. Het gebied heeft een bewezen oliereserve van tenminste tachtig miljoen vaten, maar verondersteld wordt dat er genoeg olie aanwezig is om van Venezuela de grootste petroleumproducent van de wereld te maken.

In het kader van een nationaliseringsproces eiste de Venezolaanse president Hugo Chavez eiste dat de privébedrijven hun meederheidsbelang in het gebied zouden afstaan. De zes betrokken bedrijven hadden weinig keuze, maar probeerden met de Venezolaanse regering te onderhandelen over compensaties, onder rond het verlies van inkomsten en beslissingsmacht binnen toekomstige joint-ventures.

PDVSA zegt op dit ogenblik 78 procent van de Orinoco-projecten te controleren, met inbegrip van de volledige controle over het Petrozuata-project van ConocoPhilips, dat zich naar eigen zeggen helemaal terugtrekt uit het gebied. Daarmee wordt een investering van 2,5 miljard dollar opgegeven. ExxonMobil zegt de onderhandelingen met de Venezolaanse overheid nog wel te willen verderzetten.

Hugo Chavez begon in januari met zijn nationaliseringsproject, waarmee hij naar eigen zeggen de welvaartskloof in zijn land wil verkleinen. Eerder al betaalde hij de nationalisering van de telecom- en energiesector, maar volgens analisten heeft hij niet voldoende fondsen om ook de nationalisering van de petroleumsector te financieren. Bovendien wordt gevreesd dat Venezuela niet bij machte zal zijn om deze sector optimaal te organiseren.