managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa heeft slordig huisvestingsbeleid

Posted by managing21 on juni 28th, 2007

De Europese Unie verspilt miljoenen euro’s door massaal gebouwen te huren in plaats van ze aan te kopen en vaste afspraken voor bouwprojecten te maken in plaats van goedkopere opties te zoeken. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer. Daarbij wordt gesteld dat de Europese Rekenkamer daarover in 1979 een advies had opgesteld, maar dit zou door de Europese overheid zijn genegeerd.

De Europese instellingen houden volgens het rapport vast aan gemaakte afspraken over bouwwerkzaamheden, in plaats van concurrerende projectvoorstellen te bekijken. Volgens de Europese Rekenkamer heeft de Europese Unie op lange termijn gebouwen gehuurd zonder te overwegen de panden te kopen. Adviezen van de rekenkamer hierover zouden sinds 1979 zijn genegeerd.

De Europese Unie hoeft niet in te gaan op de adviezen van de Europese Rekenkamer. “De voorbije twaalf jaar heeft het Europees Parlement ook niet geluisterd naar de regelmatige kritiek van de rekenkamer over de losbandige manier waarop de Europese Unie omspringt met het jaarlijkse budget van 100 miljard euro,” schrijft het magazine Elsevier. Een woordvoerder van de Europese Unie stelde dat de bouwplannen zouden worden herbekeken.

Lees meer over bouwen en wonen