managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 28th, 2007

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft bekend gemaakt geen bod te doen op Alitalia. Aeroflot krijgt naar eigen zeggen geen toegang tot cruciale informatie over de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Alitalia is voor bijna de helft in handen van de Italiaanse regering. Eind mei van dit jaar trok een consortium, bestaande uit Texas Pacific Group (TPG), MatlinPatterson en de Italiaanse bank Mediobanco, zich al terug uit de strijd rondom Alitalia. Het consortium stelde niet in een positie te verkeren waarin zij kon voldoen aan de eisen die de Italiaanse overheid stelde voor de overname van de luchtvaartmaatschappij. De Italiaanse overheid wil haar aandelen in Alitalia van de hand doen. Partijen kunnen bieden op een belang van tenminste 30,1 procent in Italia. De bieder is volgens de Italiaanse wet dan verplicht om een bod te doen op alle aandelen van Alitalia. Ondertussen heeft Air France-KLM een overeenkomst met de Italianen om op termijn fusiegesprekken aan te gaan.

Het aantal gsm-gebruikers zou volgende maand de kaap van drie miljard exemplaren overschrijden. Daarmee beschikt volgens een onderzoek van The Mobile World de helft van de wereldbevolking over een mobiele telefoon. De telecomindustrie blijft dus maar groeien, van record naar record. De groei wordt nu vooral aangezwengeld in nieuw-opkomende landen zoals India en China maar ook in Afrika. “Het heeft 20 jaar geduurd vooraleer één miljard mensen een gsm had, maar slechts 40 maanden vooraleer dat aantal verdubbelde,” aldus de onderzoekers. Momenteel komen er duizend abonnees per minuut bij. Einde maart waren er nog 2,84 miljard gsm-klanten, nu al bijna 3 miljard en tegen eind dit jaar zouden er zelfs 3,25 miljard zijn. Wereldwijd heeft dus de helft van de bevolking een mobiele telefoon, terwijl de penetratiegraad in Europa al meer dan 100 procent bedraagt. Een aantal Europeanen heeft dan ook meer dan één toestel.

De nieuwe EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije moeten ernstiger werk maken van de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Die waarschuwing heeft de Europese Commissie gelanceerd. Reeds bij de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie begin dit jaar maakte de Commissie duidelijk dat beide lidstaten op het vlak van justitie nog een hele weg af te leggen hadden en dat ze de situatie op de voet zou volgen. In evaluatierapport besluit de Europese Commissie dat beide landen vooruitgang hebben geboekt. De wetgeving beantwoordt in beide landen aan de Europese normen, maar eurocommissaris Franco Frattini wijst erop dat de wetten ook volledig toegepast moeten worden. “Het is goed om mensen in beschuldiging te stellen, maar er moeten ook veroordelingen volgen,” aldus Frattini. De Europese Commissie acht het echter niet nodig om sancties te treffen tegen de twee landen, die op het vlak van corruptie nog steeds een bedenkelijke reputatie hebben.

Het Duitse chemiebedrijf Lanxess plant een nieuwe rubberfabriek in Azië. Het bedrijf twijfelt voor een definitieve locatie nog tussen Singapore, Maleisië en Thailand. De fabriek zou 400 miljoen euro kosten. Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis van Lanxess, een gewezen afdeling van het Duitse chemieconcern Bayer, ooit deed. Het bedrijf is actief in butylrubber, vooral in Antwerpen. De gedelegeerd bestuurder van Lanxess, Axel Heitmann, hoopt de nieuwe butylrubberfabriek in Azië al in 2010 in gebruik te kunnen nemen. De hele rubberafdeling van Lanxess, waartoe butylrubber behoort, is goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard euro op een totale omzet in 2006 van 7 miljard euro. De vraag naar butylrubber, een basisproduct voor autobanden, stijgt vooral in Azië. Eerder breidde Lanxess zijn productiecapaciteit al uit in Zwijndrecht. Daar werken 491 mensen. Ook in het Canadese Sarnia verhoogt Lanxess de productiecapaciteit.

De Zweedse overheid dreigt ermee de overname van de Scandinavische beurzenuitbater OMX door de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq te blokkeren. De regering in Stockholm is bezorgd dat de operatie de concurrentiekracht van OMX in Europa ondermijnt. De Zweedse staat bezit 6,6 procent van de OMX-aandelen. Minister van financiën Mars Odell zei dat hij een panel met experts opricht om de overname door Nasdaq te laten onderzoeken. Hij wil de conclusies afwachten voor hij zijn fiat voor de transactie geeft. “We zijn bang dat het Zweedse model wordt vervangen door iets wat de marktcompetitiviteit van ons Noordse model ondermijnt,” deelde het ministerie mee. De kans bestaat volgens de Zweedse overheid dat OMX minder groeikansen krijgt vanwege de vrees dat de Amerikaanse wetten over boekhouding of deugdelijk bestuur ook hier toepasbaar zouden worden. In het slechtste geval wordt de transactie geblokkeerd.

De Europese Unie heeft het liefst dat goed opgeleide Afrikaanse migranten terugkeren naar hun vaderland om het op te bouwen. Daarom gaat de Europese Unie hen aanmoedigen om terug naar huis te gaan, maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Europa wil wel graag goedgetrainde professionals aantrekken uit Afrika, maar wil ook dat ze makkelijker kunnen terugkeren naar het continent. Volgens de Wereldbank wenst 70 procent van de net afgestudeerde dokters in Ethiopië het land te verlaten als de kans zich voordoet. Hetzelfde geldt voor 62 procent van de afgestudeerde verplegers. Naar schatting verlaten jaarlijks tachtigduizend gediplomeerde mensen Afrika. Betere banden tussen Afrikaanse en Europese universiteiten en ziekenhuizen kunnen er mogelijk voor zorgen dat meer Afrikanen terugkeren.

Eénendertig procent van alle Walen ouder dan 15 jaar maakt nooit gebruik van internet of een computer. Dat blijkt uit een enquête van het Waals Agentschap voor Telecommunicatie. Een groot deel van de niet-gebruikers zijn vijftigplussers, vaak gepensioneerd of werkloos. Sommigen onder hen gebruikten vroeger wel een computer, maar hielden daarmee op omwille van de kost of uit gebrek aan interesse. Het aantal Waalse gezinnen dat in 2006 een computer had (63 procent) is onveranderd ten opzichte van 2005. De toegang to internet is de belangrijkste reden om een computer aan te schaffen. Wat de jeugd betreft haalt Wallonië betere resultaten. Volgens de studie maakt 81 procent van de 11 tot 14-jarigen en 37 procent van de kinderen jonger dan 11 geregeld gebruik van internet. De stijging van het aantal internetaansluitingen zorgt er in Wallonië voor dat ook het aantal vaste telefoonlijnen stijgt. Vorig jaar had 77 procent een telefoonlijn, een stijging met 12 procent ten opzichte van 2004.

Het Europese Ruimtebureau ESA is op zoek naar vrijwilligers om deel te nemen aan een simulatie van een bemande Marsmissie die 520 dagen zal duren. Een bemande missie naar Mars is nog niet voor de eerste jaren, maar toch zijn er al voorbereidingen voor de trip waarbij astronauten bijna twee jaar lang zullen reizen en voor veel op zichzelf zullen zijn aangewezen. Om het menselijk aspect van zo’n expeditie te onderzoeken, heeft ESA de handen in elkaar geslagen met het Russische Instituut voor Biomedische Problemen, dat zich al decennia op de menselijke factor van bemande ruimtevaart toelegt. De simulatie volgt het profiel van een echte reis naar Mars, met inbegrip van de exploratie van het oppervlak van de Rode Planeet. Het voedsel is hetzelfde als in het Internationaal Ruimtestation ISS. Midden volgend jaar is er een eerste voorbereidende studie van 105 dagen, mogelijk gevolgd door een tweede van dezelfde duur. De eigenlijke proef over 520 dagen is voor eind 2008 of begin 2009 gepland.

Werknemers die belang hechten aan geld, macht en uiterlijk zijn minder tevreden op hun werk dan hun collega’s die vooral zinvol bezig willen zijn. Ze zijn bovendien racistischer. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Gent en Leuven. Het nastreven van zuiver materialistische doelen had volgens de onderzoekers een negatief effect op het persoonlijk welbevinden van werknemers. Een hoger salaris hing dan weer samen met een hogere jobbetrokkenheid en minder verschijnselen van burn-out. “Geld hebben maakt dus wel gelukkig, maar geld willen ongelukkig,” aldus de onderzoekers. Een materialistische houding bleek ook nefast voor de tolerantiegraad. Materialisten zouden zien de wereld eerder als een jungle waarin de sterkste overleeft. Groepen die lager op de sociale ladder staan zouden als inferieur worden beschouwd, waardoor materialisten minder tolerant zouden zijn voor vreemdelingen.”

De commerciële informatie die artsen van de farmaceutische industrie krijgen is amper wetenschappelijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE). Vooral huisartsen worden volgens het onderzoek via de post overspoeld door die commerciële informatie. In hooguit één op de twaalf gevallen steunt de informatie ook rechtstreeks op kwalitatieve wetenschappelijke referenties. Het merendeel van de informatie is volgens de onderzoekers vooral sloganesk en vaag, wat ruimte zou laten voor subtiele manipulatie. Het rapport stelt dat die informatie vaak een herhaling van wat medische vertegenwoordigers al hebben verteld. Er wordt opgemerkt dat de invloed van die repetitiviteit op artsen niet werd bestudeerd, maar er wordt aan toegevoegd dat dit een bekende strategie is.

Meer Nieuws