managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bloggen wordt maatschappelijk probleem

Posted by managing21 on juni 28th, 2007

Bloggen heeft een gigantische revolutie veroorzaakt in de communicatie, maar dreigt volgens Amerikaanse onderzoekers tevens een maatschappelijk probleem te worden. Ze voeren daarbij aan dat het bloggen alles in zich heeft om uit te groeien tot een verslaving. Er wordt daarbij op gewezen dat het bloggen de mogelijkheid creëert om voor zichzelf een status te creëren. Dat streven zou tot een echte verslaving kunnen uitgroeien.

“Bloggen is een revolutie,” schrijft het Algemeen Dagblad. “Nooit eerder kwamen gelijkgestemden sneller en gemakkelijker tot elkaar. Het gevolg daarvan is een ongeëvenaarde uitwisseling van kennis. Maar bloggen heeft ook alles in zich om uit te groeien tot een verslaving.” De Amerikaanse psycholoog Kimberly Young noemt bloggen in potentie zelfs buitensporig verslavend.

“Het gaat hier om het bevechten van status, het laten zien hoe slim men is,” aldus Young. “Dat is een krachtige, evolutionair bepaalde drang. Individuen met de meeste status krijgen het meeste nageslacht en leven het langst. Bloggen biedt de mogelijkheid om zichzelf ongelimiteerd en zonder sancties intellectueel te profileren.” Het dwangmatig posten op de eigen of op andermans blog dreigt volgens Young dan ook een maatschappelijk probleem te worden.”

Geert-Jan Meerkerk, psycholoog aan het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving in Rotterdam, stelt echter zich moeilijk te kunnen voorstellen dat bloggen problematisch zou kunnen worden. Hij geeft toe dat de praktijk enkele elementen omvat die verslavend kunnen werken, zoals direct resultaat en directe feedback. Maar problematisch internetgebruik beperkt zich volgens hem gamen en pornosurfen.

Uit eigen onderzoek leidt het Algemeen Dagblad af dat een harde kern bijna voortdurend reageert, met korte pauzes voor lunch, avondeten en journaal. “Een deel van deze veelposters reageert in de tijd van de baas,” aldus de krant. “Maar de meeste bloggers willen niets weten van het begrip blogverslaving. Verslaving is volgens blogger Ankoss een negatief begrip, want het veronderstelt een destructieve, onvrijwillige afhankelijkheid.

“Bloggers zijn beslist geen sociale dombo’s,” stipt Albert Benschop, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en specialist in de psychologie van het internetgebruik. “Blogcommunicatie is geen surrogaat voor echte contacten, zoals wel wordt beweerd. Dit trekt mensen aan die in het fysieke leven ook al gemakkelijk communiceren. We hebben er een wereld bijgekregen. Die wereld is niet inferieur en biedt veel mogelijkheden.”

Benschop geeft toe dat het ook het bloggen kan ontaarden, maar voegt er aan toe dat het meestal een tijdelijk fenomeen is. “Iemand ontdekt de aantrekkingskracht van een online gemeenschap, ontwikkelt een passie die mogelijk invloed uitoefent op zijn sociale leven en vervolgens corrigeert hij dat,” stipt hij aan. “Veel blogs zijn korte tijd in de lucht en verdwijnen zodra de makers in de gaten krijgen dat ze zich vergeefs inspannen.”