managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Apple is groener geworden

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Apple staat niet meer onderaan de duurzaamheidslijst van Greenpeace. In de Greener Guide to Electronics, een ranglijst voor schoon ontwerp en recycling, steeg Apple van de veertiende naar de tiende plaats. Apple dankt volgens Greenpeace zijn verbeterde positie aan het stellen van een termijn voor de uitbanning van pvc en broomhoudende vlamvertragers. Ook het recycling-beleid is verbeterd.

Apple kreeg in het verleden van de milieuorganisatie veel kritiek te verduren omdat het in de groene lijst consequent op de laatste plaats eindigde. Nu stelt Greenpeace zich echter veel positiever op tegenover het bedrijf. “Apple zou zelfs een groene concurrent kunnen worden van hoger genoteerde bedrijven als de langverwachte iPhone werkelijk een milieuvriendelijk product wordt,” wordt er opgemerkt.

Het Finse Nokia voert de duurzaamheidslijst aan. Dat heeft vooral te maken met het feit dat
de Finse fabrikant van telecom-apparatuur het gebruik van broomhoudende vlamvertragers en pvc volledig heeft afgeschaft. Op de tweede plaats staat Lenovo, dat zijn eerste plaats heeft moeten afstaan. Dat is vooral te wijten aan het recyclagesysteem, dat niet op alle markten is doorgevoerd. Op de laatste plaats staat Sony.