managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Relatief veel onwaarheid in sociale netwerken

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Gebruikers van online sociale netwerken nemen het niet zo nauw met de waarheid. Eén op vijf mannelijke gebruikers blijkt over zijn geslacht te liegen. Bij vrouwen is dat één op tien. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van het onderzoeksbureau MarketResponse. Bovendien blijk één op vier mannen ook over zijn leeftijd te liegen. Bijna één op tien vrouwen doet hetzelfde. Vrouwen geven wel meer persoonlijke informatie en werken meer met foto’s.

Volgens MarketResponse wordt met de resultaten van het onderzoek een misvatting rechtgezet. “In veel media worden gebruikers van deze communities neergezet als niet sociaal,” wordt er opgemerkt. “Ze zijn dat echter wel. De gebruikers van sociale netwerken zijn waarschijnlijk nog veel socialer dan niet-gebruikers. Hun sociaal leven is behoorlijk actief en ze sporten bijvoorbeeld ook meer dan gemiddeld.”

MarketResponse stelt dat de bekendheid van de sociale netwerken hoog is. Meer dan zes op tien respondenten bleek deze netwerken te kennen en meer dan drie op tien bezoekt ze ook. “De bezoekers hebben een hogere opleiding, maar hun inkomen ligt onder het gemiddelde,” wordt er opgemerkt. “Ze zitten meer dan anderhalf uur per dag op het internet. Gemiddeld wordt eenvijfde van de internettijd op een online sociaal netwerk besteed.”

Online sociale netwerken worden wel door consumenten, maar nagenoeg niet door marketeers gebruikt. Daarbij wordt gesteld dat marketeers nog geen idee hebben hoe ze moeten omgaan met deze ontwikkelingen. Volgens MarketResponse moeten zij echter wel leren hoe het er in die sociale netwerken aan toe gaat.