managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Online pesterijen niet meer dan vervelend

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Meer dan drie op tien Amerikaanse tieners wordt geconfronteerd met online pesterijen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew & American Life Project. Het gaat daarbij om dreigementen en het ongewild doorsturen van privéberichten, e-mails en foto’s. Maar de meeste slachtoffers tillen niet erg zwaar aan die praktijken en noemen het online pesten hoogstens vervelend.

Uit het onderzoek blijkt dat meisjes tussen vijftien en zeventien vaker het slachtoffer zijn van cybertreiteren (41 procent) dan jongens (29 procent) of jongere meisjes. Ook bij het verspreiden van al dan niet valse geruchten zijn meisjes vaker het doelwit (16 procent) dan jongens (9 procent). Bovendien klagen vooral meisjes dat private berichten of foto’s ongewenst worden doorgestuurd.

Ook blijkt dat bezoekers van sociale netwerksites vaker het slachtoffer zijn van pesterijen (39 procent) dan tieners die deze sites niet bezoeken (23 procent). Tieners vinden de online pesterijen echter niet erger dan wat ze in het dagelijke leven te verduren krijgen. Bovendien stelt 67 procent dat pesterijtjes vooral in het dagelijks leven plaatsvinden en niet via het internet.