managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Innovatie heeft sterke leiders nodig

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Ranglijsten van innovatieve bedrijven worden steevast aangevoerd door Amerikaanse ondernemingen. Volgens het adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) heeft dat vooral te maken met sterke leiders die heilige huisjes durven afbreken. Elders is het management volgens het adviesbureau teveel gericht op het halen van jaarbudgetten en is men terughoudend tegenover investeringen met een onzekere toekomst.

</p><p>

Uit een Nederlands onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) blijkt dat driekwart van de bedrijven innovatie als één van de drie grootste prioriteiten van de onderneming beschouwt. “Tegelijkertijd is de onvrede onder het Nederlandse topmanagement over het rendement van innovatie aanzienlijk hoger dan bij buitenlandse ondernemingen,” aldus het Financieele Dagblad. “Bijna 40 procent is ontevreden en slechts één derde is tevreden.”

</p><p>

Om in grote ondernemingen de top te halen, is het dikwijls ook belangrijker geen fouten te maken dan iets nieuws te proberen. “Dat denken belemmert vernieuwing,” aldus de krant. Vooral bij beursgenoteerde, grote concerns is er een te grote behoefte aan controle, aan het volgen van de procedures, om in overeenstemming te zijn met de codes en de regels. Maar dan is er geen energie meer voor vernieuwing.”

</p><p>

Paradoxaal genoeg zijn de Verenigde Staten, het land met de meeste regels, ook het land dat de meeste innovatieve bedrijven herbergt. Europa heeft volgens BGC een risicomijdende cultuur. “Europeanen willen de koek verdelen, terwijl Amerikanen bezig zijn een koek te maken. Europeanen zien vooral de beperkingen en de risico’s. Amerikanen zien overal kansen.”