managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 2nd, 2007

Het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle, de voorbije maanden reeds zeer actief op de markt van overnames, voert gesprekken met de Britse televisie- en telecomgroep Virgin Media over een overname. De prijs voor Virgin Media zou bijna 11,5 miljard pond (zo’n 16 miljard euro) bedragen. De gesprekken verkeren nog maar in een voorbereidende fase. Het is dus helemaal niet zeker dat er ook een bod wordt uitgebracht. Het is immers niet de eerste keer dat investeringsfondsen hun oog laten vallen op Virgin Media, zonder resultaat tot nog toe. Als Carlyle ook effectief een bod zou doen, zou dat met een bedrag van bijna 11,5 miljard pond (inclusief schulden) één van de hoogste ooit zijn van een investeringsfonds in Groot-Brittannië. De Britse miljardair Richard Branson, stichter van Virgin, is met 10,5 procent van het kapitaal de belangrijkste aandeelhouder van Virgin Media. Hij zou voorstander zijn van een overname.

Het Amerikaanse Kraft, dat onder andere Cote d’Or en Milka bezit, zou in gesprek zijn met Danone voor de overname van de ontbijtgranen- en koekjesdivisie van de Franse voedingsgroep. Voorlopig is nog niets bekend over een verkoopsovereenkomst of een eventuele overnameprijs. De overname van de divisie van Danone moet de positie van Kraft als grootste koekjesfabrikant van de wereld vooral in Europa versterken. De Amerikaanse voedingsgroep staat momenteel onder druk van de activistische belegger Nelson Peltz. De miljardair heeft vorige maand een belang van drie procent in Kraft gekocht en gaat naar alle verwachting druk uitoefenen op de Amerikaanse groep om een aantal merken te verkopen en de focus op de kaasbusiness te leggen. Door een eventuele overname van de ontbijtgranen- en koekjesdivisie zou Danone de handen vrij krijgen om zich toe te spitsen op zijn meer dynamische drank- (Evian en Volvic) en zuivelafdeling.

Het Nederlandse TNT Post heeft een belang van 25,1 procent verworven in het Duitse postbedrijf Nordwest-Mail. Dat heeft TNT bekendgemaakt, zonder daarbij financiele details vrij te geven. Nordwest-Mail is een dochterbedrijf van uitgever Bremer Tageszeitungen. Onder de naam Citipost is het sinds 2005 actief als regionaal postdistributiebedrijf in de regio Bremen. Het belang in Citipost geeft TNT Post naar eigen zeggen toegang tot het gehele netwerk van Citipost-alliantie, waaronder de ruim 400.000 huishoudens in de regio Bremen. éWe kunnen voor onze klanten in de regio Bremen nu ook de eindbezorging van geadresseerde post uitvoeren” zegt Mario Frusch, bestuursvoorzitter van TNT Post Duitsland. “Dit brengt ons opnieuw dichter bij ons doel om de dekking van TNT Post in termen van huishoudens te brengen van de huidige ruim 90 procent tot 100 procent tegen het eind van het jaar.”

De Europese Commissie maakt een einde aan de uitzonderingspositie van grote Europese luchtvaartmaatschappijen inzake kartelvorming. Tot nu toe profiteren grote luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa en Air France-KLM via allianties van een uitzondering in de mededingingsregels waardoor ze tot op zekere hoogte prijsafspraken mogen maken voor vluchten die door meer dan één luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd. Vooral voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten en tussen Europa en Australië worden veelvuldig prijsafspraken gemaakt tussen de Europese luchtvaartmaatschappijen. Het gaat daarbij om allianties zoals Sky Team, Star Alliance en One World, die op een aantal vlakken een samenwerking tussen hun leden organiseren. Aan de uitzonderingspositie komt vandaag een einde. Prijsafspraken voor vluchten tussen andere bestemmingen mogen blijven tot 31 oktober.

Door een nieuwe Europese richtlijn worden vanaf vandaag de regels voor zogenaamde “lightproducten” een pak strenger. Een yoghurt of softdrink moet voortaan op alle vlakken gezond scoren, wil het nog met slogans kunnen uitpakken als vetarm of suikervrij. Consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt tevreden te zijn met de genomen maatregelen.
Naast de strengere normen voor light, komen er ook strengere regels voor de term cholesterolverlagend en worden onbewezen slogans over bijvoorbeeld het verbeteren van het geheugen of het verminderen van stress gewoonweg verboden. “Door de nieuwe wetgeving zullen heel wat onterechte lightproducten eindelijk uit de rekken verdwijnen,” aldus Robert Remy, voedingsexpert bij Test-Aankoop. “De voorbije jaren zijn miljoenen consumenten op grote schaal misleid of zelfs ronduit bedrogen.” De producenten krijgen tot 31 januari 2008 om zich met de nieuwe wetgeving in orde te stellen.

General Motors zal de komende vijf jaar in Europa 700 miljoen euro investeren om auto’s op de markt te brengen die minder vervuilend zijn en efficiënter qua brandstofverbruik. Het ecoflex-programma omvat een nieuwe versie van de Corsa subcompact, met een motor van 1,3 liter die 119 gram CO2 zal uitstoten, minder dus dan het maximum van 130 gram dat de Europese Unie tegen 2012 wil opleggen, zei Hans Demant, hoofd van de Opel-divisie van General Motors. De Amerikaanse constructeur probeert Toyota bij te benen, dat sinds een decennium op kop loopt wat auto’s betreft die zowel op benzine als op elektriciteit rijden. De Amerikaanse fabrikant wil een waaier van brandstoffen en energiebronnen aanspreken om de klant zuinige en minder vervuilende wagens aan te bieden. Er wordt gedacht aan auto’s en vrachtwagens die door ethanol, biodiesel of waterstof worden aangedreven, zowel als aan hybride wagens die benzine en elektriciteit combineren.

Het pensioenfonds Ontario Teachers’ Pension Plan en zijn partners nemen voor 35,91 miljard euro de Canadese telecomgroep Bell Canada Enterprises (BCE) over. De overname wordt in een klap de grootste private-equitransactie uit de geszchiedenis. BCE is Canada’s grootste telecomgroep. Ze werd opgericht in 1880 en was al meer dan een eeuw beursgenoteerd. De groep heeft een beurskapitalisatie van 32 miljard Canadese dollar en telt zo’n 54.000 werknemers. Ontario Teachers’ Pension Plan verviervoudigde sinds 2004 zijn belang in de telecomgroep. Ontario Teachers’ is een belangrijk Canadees pensioenfonds. Het beheert 106 miljard Canadese dollar voor 271.000 actieve of gepensioneerde leerkrachten uit Ontario, de Canadese provincie met de grootste bevolkingsdichtheid. Het pensioenfonds wordt voor de overname bijgestaan door de Amerikaanse private-equitygroepen Providence en Madison Dearborn en ‘andere Canadese investeerders’.

Israël is begonnen met het teruggeven van miljoenen euro’s Palestijns belastinggeld dat werd vastgehouden sinds Hamas in februari 2006 aan de macht kwam. Israël wilde niet dat het geld bij Hamas terecht zou komen. De Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Mahmoud Abbas zou nu al tussen de 50 en 118 miljoen euro belastinggeld ontvangen. Met de teruggave van het geld is lang gewacht omdat Israël harde garanties wilde dat het niet in handen van Hamas kwam. De miljoenen euro’s zijn onder meer bestemd om ambtenaren hun achterstallige salarissen te betalen. Ook wordt het geld gebruikt om de veiligheidsdiensten te versterken. De Israëlische regering heeft de tegoeden vrijgegeven om Abbas te steunen in zijn strijd tegen Hamas. Abbas en zijn door het Westen gesteunde Fatah-partij zijn na de machtsovername van Hamas op de Gazastrook verzwakt en heersen momenteel alleen nog op de Westelijke Jordaanoever. In totaal gaat het volgens Israël om ongeveer 500 miljoen euro.

Europees Commissaris voor concurrentiebeleid Neelie Kroes heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gewezen op de gevaren van een protectionistisch beleid. Volgens Kroes is protectionisme puur defensief beleid en helpt het daarom de Europese Unie niet vooruit. Kroes wees er verder op dat ook Frankrijk profiteert van de globalisering. Het land trekt volgens de eurocommissaris van alle EU-lidstaten de meeste buitenlandse investeerders aan. Wereldwijd doen alleen China en Amerika het beter. De waarschuwingen aan het adres van Sarkozy komt niet uit de lucht vallen. De Franse president zorgde er zopas nog persoonlijk voor dat een zinnetje over vrije en ongehinderde concurrentie in de Europese Unie uit het nieuwe EU-verdrag verdween. Ook is Frankrijk tegen de verdere liberalisering van de Europese energiemarkt, één van de belangrijkste doelen van Kroes. In Frankrijk wordt zeer negatief gedacht over de globalisering.

Duizenden Amerikanen hebben lange wachtrijen voor winkels waar de iPhone, de mobiele telefoon van Apple met mp3-speler, internet en camera, voor het eerst in de schappen lag. Precies om 18 uur vrijdagavond startte de verkoop van de langverwachte iPhone. In veel Amerikaanse steden hadden zich toen al enorme rijen gevormd. Sommige Amerikanen betaalden honderden dollars aan wachtenden die al dagen voor de winkel kampeerden om als één van de eersten een iPhone te kunnen kopen. De massale belangstelling voor de iPhone komt niet alleen door de kwaliteiten van het toestel, maar ook omdat fabrikant Apple de lancering ervan zorgvuldig in de Amerikaanse en internationale media heeft geregisseerd. Volgens Apple zal de iPhone immers voor een revolutie zorgen. Toch zijn de eerste recensies van de iPhone niet alleen maar positief. In 2008 moeten er volgens Apple 10 miljoen iPhones zijn verkocht. In het najaar komt de iPhone ook op de Europese markt.

Meer Nieuws