managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Leiding moet meer schouderklopjes geven

Posted by managing21 on juli 2nd, 2007

Werknemers missen het schouderklopje van de baas. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het bureau MarketResponse. Daaruit blijkt ook dat werknemers ook graag zelfstandiger willen werken, maar daarvoor van de leiding geen ruimte krijgen. Volgens de onderzoekers kan er heel duidelijk een daling opgemerkt worden van de betrokkenheid van de werknemer bij het bedrijf.

Steeds meer werkenden overwegen volgens MarketResponse hun huidige werkgever in te ruilen voor een andere. “Naast het gebrek aan schouderklopjes en zelfstandigheid mist de gemiddelde Nederlandse werknemer ontplooiingsmogelijkheden op het werk. Er is weinig uitzicht op andere functies en dus ook op promotiekansen,” wordt er opgemerkt. Vooral in de automatiseringsbedrijven lijkt de onvrede groot.

Volgens MarketResponse spelen salaris en andere arbeidsvoorwaarden helemaal niet zo’n grote rol voor de werknemers. “Belangrijker is volgens de onderzoekers de beleving op het werk, factoren als waardering, zelfstandigheid en ontplooiingsmogelijkheden,” aldus het Algemeen Dagblad. “Die zijn bepalend voor de loyaliteit van de werknemers.” Bovendien kost het gebrek aan betrokkenheid de bedrijven ook veel geld.

Daarbij wordt niet alleen gewezen op de kosten die gedaan moeten worden om vertrekkende werknemers te vervangen. Een academicus aanwerven en inwerken in zijn nieuwe functie zou ongeveer 100.000 euro kunnen kosten, maar de mate van tevredenheid van de werknemers heeft ook invloed op de tevredenheid van de klanten. Als een klant merkt dat het personeel niet echt gemotiveerd is, is die minder bereid met het bedrijf in zee te gaan.