managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 5th, 2007

Een ondernemer die sexbedden verkoopt in de virtuele wereld Second Life heeft een proces aangespannen wegens namaak. Een andere bewoner van Second Life verkoopt namelijk dezelfde bedden aan een derde van de prijs. Kevin Alderman, hoofd van het bedrijf Eros heeft een klacht ingediend bij de rechtbank in Tampa. Het onderwerp van de klacht is het zogenaamde sexgen-bed. Daarop kunnen de figuren uit Second Life in 150 verschillende posities sex hebben. Een andere gebruiker, actief onder de schuilnaam Volkov Catteneo, is er echter in geslaagd de beveiligingscode van het bed te verbreken. Hij verkoopt het bed voor de prijs van 4.000 Linden-dollar, een derde van de prijs die Eros ervoor vraagt. Een Linden-dollar, de betaaleenheid in Second Life, staat gelijk met ongeveer 10 dollarcent. Lindendollars zijn ook om te ruilen voor echte dollars.

Brussels Airlines dreigt, net als andere Europese luchtvaartmaatschappijen, gebannen te worden uit het Angolese luchtruim. Angola neemt op die manier weerwraak omdat de eigen luchtvaartmaatschappij, TAAG Angola Airlines, op de Europese zwarte lijst van gevaarlijke vliegtuigen is beland. De Europese Commissie heeft zopas de vierde aanpassing van die zwarte lijst definitief bekend. Het meest opvallende is het schrappen van 51 Indonesische luchtvaartmaatschappijen. De zwarte lijst legt een tijdelijk verbod of zware restricties op voor luchtvaartmaatschappijen die als onveilig worden beschouwd. De Belgische maatschappij Brussels Airlines vliegt elke zondag op de Angolese hoofdstad Luanda. British Airways moest al een vlucht naar Luanda schrappen. De Europese Unie onderhandelt nu met Angola om een oplossing te vinden en de landingsrechten van Europese luchtvaartmaatschappijen in Angola te verzekeren.

De nabestaanden van de legendarische Fiat-baas Gianni Agnelli liggen met elkaar in ruzie over de enorme nalatenschap die de industrieel heeft achtergelaten. Gianni’s dochter Margherita Agnelli de Pahlen stapt naar de rechter om inzicht te krijgen in de gedetailleerde becijfering van haar vaders nalatenschap, omdat ze van mening is dat ze bij de verdeling ervan benadeeld is. Een jaar na de dood van Gianni Agnelli sloot Margherita een overeenkomst met de andere erfgenamen, inclusief haar zonen, waarbij ze zich terugtrok uit het familiebedrijf in ruil voor het vastgoed van haar vader en een dotatie van 109 miljoen euro. Tegen de tijd dat die overeenkomst werd gesloten, stond Fiat aan de rand van de afgrond en stond de koers van de aandelen op een historisch dieptepunt. Ondertussen lijkt Fiat als een feniks uit de as te herrijzen en presteert het aandeel op de beurs van Milaan veel beter dan andere autoproducenten. Margherita heeft wellicht spijt over die transactie en hoopt op een nieuwe deal.

Voor het eerst zijn er in ons land minder slachtoffers van mensenhandel in de prostitutie dan in de economische sector. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Dienst Vreemdelingenzaken. In 2006 ontving de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 160 dossiers van mensen die vroegen om het statuut van slachtoffer van mensenhandel. Ze kunnen een speciale verblijfsvergunning krijgen als ze het milieu van exploitatie verlaten. Voor het eerst waren er meer dossiers over economische uitbuiting (65) dan over prosititutie (57). Er waren beduidend minder slachtoffers in het kader van smokkel (22), huisjesmelkerij (2) en bedelarij (1). De uitgebuite arbeiders zijn vooral Chinezen of Brazilianen en dertigplussers, terwijl in de prostitutie vooral jongeren opduiken. De meeste slachtoffers waren werkten in de bouwsector. Daarnaast blijkt dat banken en andere financiële instellingen steeds meer gespecialiseerd raken in het detecteren van valse verblijfsdocumenten.

In de Verenigde Staten ondervinden de republikeinse presidentskandidaten heel wat problemen om geld in te zamelen voor hun campagne. Sinds begin dit jaar haalden ze samen zowat 50 procent minder op dan de Democraten. De impopulariteit van president George W. Bush en de Irakoorlog weerhouden traditionele sponsors van de partij ervan diep in de buidel te tasten. Sinds begin dit jaar zamelden de negen republikeinse kandidaten 101,7 miljoen dollar op tegenover 144,3 miljoen dollar voor de acht democraten. In het democratische kamp is de gekleurde senator Barack Obama de absolute slokop: hij zamelde tussen januari en juni 32,5 miljoen dollar in. Daarmee geeft hij de voormalige first lady Hillary Clinton (27 miljoen dollar) vlot het nakijken. Maar Clinton presteert nog altijd stukken beter dan de beste republikein, Mitt Romney. Die haalt net 20 miljoen dollar op, vooral uit zijn eigen fortuin.

Het Indiase Bangalore leidt de lijst van de topbestemmingen voor offshore- en outsourcingsactiviteiten, zoals softwareontwikkeling of call centers. Het bureau IDC vergeleek 35 steden uit de regio Azië-Zuidzee en hield daarbij rekening met aspecten als arbeids- en huurkosten, talenkennis en productiviteit. Na Bangalore volgen Manilla, New Dehli, Mumbai en Dalian (China). Dat de best scorende steden vooral uit India komen, is geen garantie voor succes op de lange termijn. IDC voorspelt dat in 2011 de Indiase steden voorbij worden gestoken door de Chinese. Hun infrastructuurwerken en initiatieven om investeerders aan te trekken, maken hun interessanter voor buitenlanders. Andere steden in de toptien zijn de Chinese steden Sjanghai en Peking, gevolgd door het Australische trio Sidney, Brisbane en Auckland.

investeringsmaatschappij Kingdom Holding van de Saudische prins Alwaleed bin Talal bereidt zich voor op een beursgang die het bedrijf mogelijk op 12,6 miljard euro waardeert.
Het investeringsvehikel van de Saudische prins wil 315 miljoen aandelen naar de beurs in Saudi-Arabië brengen, ofwel een belang van 5 procent. De verkoop begint vanaf 10 juli en levert naar verwachting ongeveer 632 miljoen euro op. De helft van de stukken zal worden verkocht aan Saudische investeerders, de andere helft aan constitutionele beleggers. De 52-jarige Alwaleed is volgens het zakenblad Forbes de op twaalf na rijkste persoon ter wereld met een geschat vermogen van 25 miljard dollar. Kingdom Holding heeft onder meer belangen in Citigroup, News Corp., Time Warner, Apple, Motorola en EuroDisney. Ook bezit Kingdom Holding een aantal hotelketens. Prins Alwaleed is een neef van de Saudische koning Abdullah.

De Olympische Winterspelen van 2014 zijn toegewezen aan de Russische stad Sochi. Er waren drie kandidaten. Naast Sochi waren dat Salzburg (Oostenrijk) en Pyeongchang (Zuid-Korea). Salzburg viel in de eerste stemronde al af. Sochi won met vier stemmen voorsprong op de Zuid-Koreanen. Sochi staat bij veel Russen bekend als een kuuroord. In de zomer fungeert de stad aan de Zwarte Zee bovendien als een badplaats. Ze is echter omgeven door bergen. Sotsji heeft de komende zeven jaar hard nodig om alles gereed te krijgen voor de Winterspelen. Alle elf olympische accommodaties moeten nog worden gebouwd. Bovendien ligt de plaats in een politiek gevoelige regio. Aan de ander kant van de Kaukasus liggen instabiele regio’s als Tsjetsjenië en Abchazië, waarmee Rusland vaak in aanvaring komt. De Russische president Poetin, die een vurig pleidooi voor de spelen in Sochi hield, bezit een buitenverblijf in de badplaats.

De Nederlandse wielerploeg van directeur Theo de Rooy moet zich voorlopig geen zorgen maken over sponsoring. Ondanks de talrijke grote dopingaffaires overweegt Rabobank immers geenszins zich terug te trekken uit de wielersport. “Juist nu moeten we als sponsor achter de sport staan,” verklaarde Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van de bank.
“Het is zeker waar dat deze schandalen de sport schaden, maar diezelfde sport heeft ook getoond een sterk zelfreinigend vermogen te hebben. Bovendien weet iedereen dat de Rabobank mordicus tegen doping is. Overtreders worden op staande voet ontslagen.” Van Schijndel noemt het nieuwe ethische charter dat de wielrenners moeten ondertekenen op z’n zachtst gezegd discutabel. “Deze maatregel afkondigen zonder solide juridische en ethische grondslag is vragen om méér problemen en verdachtmakingen.”

De Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) in Hasselt gaat het nieuwe academiejaar starten met een opleiding game and digital design. Een dergelijke opleiding binnen het departement Beeldende Kunsten is uniek in België. Met de nieuwe opleiding wil de PHL naar eigen zeggen inspelen op leefwereld van jongeren en vooral ook op de maatschappelijke relevantie van de digitale markt. De game business is wereldwijd goed voor een miljardenomzet. Analisten verwachten dat de sector tegen 2011 een explosieve groei zal kennen met een verwachte omzet van 44 miljard dollar. Volgens de directie biedt de opleiding naar opleiding en onderzoek toe enorme mogelijkheden naar departementsoverschrijdende projecten. Er wordt daarbij niet enkel aan de ontwikkeling van spelletjes, maar ook aan virtuele tests en simulatieomgevingen gedacht.

Meer Nieuws