managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa wil betere wijn

Posted by managing21 on juli 5th, 2007

De Europese wijnboeren moet minder wijn produceren, maar het product moet wel kwalitatief beter worden. Met die maatregel wil de Europese Commissie inspelen op de groeiende concurrentie op de wereldmarkt. In totaal wil de Europese Commissie de volgende vijf jaar tweehonderdduizend hectaren wijngaarden rooien. Het voorstel zal later dit jaar aan de lidstaten worden voorgelegd.

De Europese wijnsector verkeert al jaren in een zware crisis. De dalende Europese wijnconsumptie en de grotere concurrentie uit nieuwe wijnlanden, zoals de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië, zorgen in de Europese Unie voor een steeds groeiend wijnoverschot. Vorig jaar bedroeg de Europese wijnvoorraad 160 miljoen hectoliter, meer dan de totale jaarproductie van de lidstaten.

Volgens Marianne Fischer Boel, Europees Commissaris van landbouw, is een sanering onvermijdelijk. Ze wijst erop dat de Europese wijnsector op dit ogenblik een budget van 1,3 miljard euro per jaar krijgt. Daarvan wordt echter meer dan één derde gebruikt voor het wegwerken van de wijnoverschotten, zoals subsidies voor de verwerking tot industriële alcohol en exportsubsidies.

Dat budget kan volgens Fischer Boel beter worden geïnvesteerd in het verbeteren van de wijnkwaliteit en de promotie van Europese wijn in de rest van de wereld. Het nieuwe voorstel is trouwens minder scherp dan de vorige versie, toen de landbouwcommissaris voorstelde om vierhonderdduizend hectare wijngaarden te rooien. Dat is ruim tien procent van het totale Europese wijngebied. Dat voorstel stuitte echter op verzet van de grote wijnlanden.

Fischer Boel wil de Europese wijnsector tegen 2014 gesaneerd hebben. Dan zouden de aanplantbeperkingen kunnen worden opgeheven en zouden goed presterende producenten hun areaal weer kunnen uitbreiden.