managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China zoekt naar olie in Soedan

Posted by managing21 on juli 5th, 2007

De Chinese petroleummaatschappij CNPC heft een overeenkomst gesloten met de Soedanese regering voor de exploratie naar olie en gas in het noorden van het Afrikaanse land. Daarvoor sloot CNPC, de grootste olieproducent van China, een akkoord af met het Indonenische petroleumbedrijf PT Pertamina. De overeenkomst is echter niet naar de zin van de westerse landen.

China is de belangrijkste buitenlandse investeerder in Soedan en levert het land aan de Rode Zee ook wapens. Soedan wordt echter geteisterd door oorlogsgeweld in het Darfur-gebied. Daarom vroeg het westen dat China zijn investeringen in het land zou terugschroeven. China heeft dat altijd geweigerd en stelt dat de armoede in het land moet worden tegengegaan. Die is volgens China de oorzaak van het geweld.

De overeenkomst geldt voor een gebied van 3,8 vierkante kilometer in het ondiepe kustwater van de Rode Zee. De exploratie van het gebied zal zes jaar duren. Daarna zal de productie van het veld twintig jaar lang gedeeld worden tussen de drie partijen gedeeld worden. De financiële details over het samenwerkingsverband zullen volgens de Chinese overheid later nog worden vastgelegd.