managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gazprom krijgt privéleger

Posted by managing21 on juli 5th, 2007

De Russische energiegiganten Gazprom en Transneft krijgen toelating om eigen privélegers te vormen. Dat heeft de doema, het Russische parlement, beslist. Die maatregel moet de twee staatsbedrijven toelaten om hun pijpleidingen en installaties te bewaken tegen onder maar terroristische aanslagen. Critici stellen echter dat de macht van de twee bedrijven daardoor echter alleen nog maar toeneemt.

Gazprom en Transneft krijgen van de doema de toelating om eigen bewakingstroepen uit te rusten met handwapen, geweren en speciaal materiaal. Er is geen gewag gemaakt van het maximum aantal manschappen dat deze legers mogen tellen. De veiligheidsagenten krijgen op het gebied van wapengebruik dezelfde rechten als de normale ordetroepen. De wet moet nog wel goedgekeurd worden door de Russische senaat en president Poetin.

Critici vinden echter dat Gazprom, dat nauwe contacten heeft met de Rusissche politieke top, door de maatregel alsmaar machtiger wordt. Het bedrijf heeft 430.000 personeelsleden en bezit een monopolie op de Russische gasleidingen en de gasexport. Bovendien bezit Gazprom een groot media-imperium. Russische beveiligingsagenten mochten ook voordien al wapens dragen, maar daar waren strikte regels aan verbonden.