managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Koninklijke Shell is eeuweling

Posted by managing21 on juli 6th, 2007

Op 5 juli 1907 fuseerden het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport & Trading hun activiteiten. Het olieconcern Koninklijke Shell heeft dan ook gisteren zijn eeuwfeest gevierd, hoewel de echte fusie tussen beide takken pas in juli 2005 werd doorgevoerd. Naar aanleiding daarvan werd een reeks van vier boeken over de geschiedenis van het bedrijf gepubliceerd.

In 1833 richtte Marcus Samuel in Londen The Shell Transport and Trading Company op. Het bedrijfje was gespecialiseerd in de import van Sint-Jacobsschelpen. Daar komt ook de naam en het logo van het bedrijf vandaan. Toen zoon Marcus Samuel in 1892 schelpen begon in te voeren uit de regio van de Kaspische Zee, realiseerde hij zich dat er ook een potentiële markt was voor lampenolie uit het gebied.

Om die olie te vervoeren liet Marcus Samuel de Murex, de eerste olietanker van de wereld, bouwen. Tegen 1907 had het bedrijf al een uitgebreide vloot olietankers. Maar inmiddels was er heel wat gebeurd met het Britse bedrijf. In 1890 was in Nederland immers de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij opgericht door Jean Kessler, Henri Deterding en Hugo Loudon. Het bedrijf boorde in Nederlands-Indië naar olie.

Op 5 juli 1907 gingen Koninklijke Olie en Shell Company een zeer nauwe samenwerking aan, echter zonder volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60 procent in de Koninklijke-Shell Groep. De rest was voor de Britse groep. De aandelen van de beide moedermaatschappijen werden nog altijd gescheiden verhandeld en het bedrijf had een bedrijfsstructuur met twee hoofdkantoren in Den Haag en in Londen.

Het samengaan van Koninklijke Olie en Shell Company was één van de eerste en meteen ook de grootste grensoverschrijdende fusie uit die periode. Sindsdien is er echter veel veranderd. In 1907 produceerde de fusiegroep 8,5 miljoen vaten olie per jaar. Diezelfde productie wordt nu gerealiseerd in minder dan tweeënhalve dag. Het concern wordt op dit ogenblik geleid door Jeroen Van der Veer.