managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 6th, 2007

In Panama zijn sinds juli vorig jaar zeker 94 mensen overleden aan medicijnen die diëthyleenglycol bevatten. De dood van nog eens 293 mensen wordt onderzocht. Dat heeft het openbaar ministerie in Panama gemeld. Hoewel de betreffende medicijnen reeds in oktober vorig jaar uit de handel zijn gehaald, zijn er ook dit jaar nog mensen aan overleden, aldus openbaar aanklager Dimas Guevera. De diëthyleenglycol, dat gewoonlijk in antivries en remvloeistof zit, werd aangetroffen in hoestsiroop en antihistaminicum, maar ook in zonnebrandolie en zalf tegen huiduitslag. Onderzoek heeft uitgewezen dat de chemische stof was geproduceerd door een Chinees bedrijf dat het als pure glycerine, een zoetstof die veel wordt gebruikt in medicijnen, verkocht aan een Spaans bedrijf. Dat bedrijf verkocht de stof weer aan het Panamese bedrijf Medicom. Drie directieleden van Medicom zitten vast op verdenking van misdrijven tegen de volksgezondheid.

De Duitse uitgever Axel Springer heeft zijn plan opgeborgen om in Frankrijk een tabloid te lanceren naar het voorbeeld van het Duitse Bild. Aan het project waren volgens Springer uiteindelijk meer risico’s dan voordelen verbonden. Vooral op het vlak van logistiek, distributie en productie zouden de omstandigheden niet bevredigend geweest zijn. Springer vatte het plan om een Franse Bild te lanceren op na de succesvolle lancering van een gelijkaardige krant, Fakt, in Polen drie jaar geleden. Fakt is nu de grootste Poolse tabloid, met een oplage van meer dan een half miljoen exemplaren. Vorig jaar kwam Springer met een tweede krant op de Poolse markt, Dzienniek, die intussen uitgegroeid is tot de op twee na grootste van het land. Feit is dat de plannen van Springer in Frankrijk op veel weerstand stootten. Het concept van de tabloid of boulevardkrant, met sensationele koppen, veel foto’s en een schaars geklede dame op pagina drie, is tot nu toe onbekend in Frankrijk.

Audi heeft voor het eerst meer dan een half miljoen auto’s verkocht in een halfjaar tijd. Volkswagen-dochter Audi heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 509.000 auto’s verkocht. Dat zijn er bijna 10 procent meer dan in de eerste helft van 2006. Voor het eerst steeg de semesterverkoop boven het half miljoen wagens. In juni alleen werden er 88.000 auto’s verkocht, 11procent meer dan in juni vorig jaar. Met dat resultaat beschikt Audi naar eigen zeggen over een reserve voor de tweede jaarhelft, die traditioneel zwakker is in de autosector. Het najaar zal bij Audi echter vooral in het teken staan van een belangrijke modelwissel’, De doelstelling voor 2008 blijft een verkoop van minstens één miljoen wagens. De Audi-modellen doen het vooral goed in Rusland, waar een stijging van 76,3 procent werd genoteerd, de Verenigde Staten (13 procent), Groot-Brittannië (19,3 procent) en Zweden (25 procent). Op de Duitse thuismarkt heeft Audi inmiddels een recordmarktaandeel van 7,9 procent.

Renault verkocht in de eerste jaarhelft 3,8 procent minder auto’s dan vorig jaar. Vooral Europese chauffeurs hebben zich afgekeerd van Renault, omdat ze de modellen van het Franse automerk stilaan verouderd vinden. In de eerste helft van dit jaar verkocht Renault 1,27 miljoen auto’s, tegenover 1,32 miljoen in de eerste zes maanden van 2006. In Europa daalde de verkoop met 9,1 procent, maar buiten Europa steeg hij met 10 procent. Renault verkoopt nu ongeveer een derde van zijn auto’s buiten Europa. Renault hoopt op een verbetering van de cijfers tijdens de tweede jaarhelft, dankzij de nieuwe Twingo en de nieuwe Laguna. De eerste werd vorige maand gelanceerd, voor de tweede is het wachten tot oktober. Maar zelfs als de Twingo en de Laguna het goed doen, zal dat niet volstaan om de achteruitgang van het eerste semester te compenseren. In totaal wil Renault tegen 2009 twintig nieuwe of vernieuwde modellen op de markt brengen.

De Franse regering lijkt nog twee mogelijkheden te bekijken voor de toekomst van het staatsgasbedrijf Gaz de France (GDF). Dat valt af te leiden uit verklaringen van regeringsbronnen en vakbonden. Een eerste optie is de uitvoering van de lang geplande fusie met het Frans-Belgische nutsbedrijf Suez. Als een akkoord daarover onhaalbaar blijkt, kiest Parijs er vermoedelijk voor GDF op eigen benen te laten staan. Het gasbedrijf zou dan in bepaalde domeinen wel mogen samenwerken met het staatselektriciteitsbedrijf EDF.
Officieel onderzoekt de regering nog vier mogelijkheden. Ofwel komt er een fusie met het Frans-Belgische nutsbedrijf Suez, maar ook een samengaan met het staatselektriciteitsbedrijf Electricité de France (EDF), een alliantie met een buitenlandse partner, in het bijzonder het Algerijnse Sonatrach een status-quo zouden theoretisch tot de mogelijkheden behoren. Maar uit verklaringen valt af te leiden dat de regering nog slechts twee opties overweegt.

Dubai International Capital (DIC) heeft een belang van 3,12 procent opgebouwd in EADS. Daarmee wordt DIC de belangrijkste eigenaar van de Europese luchtvaart- en defensiegroep, buiten het aandeelhouderssyndicaat van Fransen, Duitsers en Spanjaarden. Dat vertegenwoordigt een bedrag van 618 miljoen euro. De investering gebeurde via het Global Strategic Equities Fund (GSEF), een fonds dat over 2 miljard dollar beschikt. GSEF en DIC zouden geen zetel in de raad van bestuur ambiëren en evenmin een actieve rol willen opeisen bij EADS. Wel zegt DIC een strategische relatie te willen uitbouwen met de directie en de aandeelhouders van EADS. Ondanks de problemen bij EADS-dochter Airbus, zegt DIC te geloven in het herstructureringsprogramma en het productenaanbod van de groep. Daarbij wordt opgemerkt dat verschillende onderdelen van EADS ondergewaardeerd zijn. DIC had al langer interesse in EADS. Tussen Dubai en Airbus bestaan bovendien nauwe banden.

Het Amerikaanse concern PepsiCo zou opnieuw interesse hebben in Danone. PepsiCo zou immers ten allen prijze groter willen worden dan aartsrivaal Coca-Cola en zou daarom gebrand zijn op de overname. Coca-Cola heeft een marktkapitalisatie van 124 miljard dollar, tegen 107 miljard voor PepsiCo. Danone is op de beurs omgerekend 44 miljard dollar waard. Zowel Coca-Cola als PepsiCo doet er de jongste tijd alles aan de tanende populariteit van traditionele gesuikerde frisdranken op te vangen via investeringen in water, sport- en fruitdrankjes. In dat opzicht vormt Danone een mooie aanwinst. De Franse groep is een wereldspeler in water, onder meer via het topmerk Evian. Danone, dat vooral zijn inkomsten haalt uit zuivelproducten, liet deze week liet dat het zijn koekjesdivisie LU voor 5,3 miljard euro van de hand wil doen aan het Amerikaanse Kraft. Net daardoor wordt de haalbaarheid van een overname voor PepsiCo groter.

De Duitse regering broedt op plannen om strategische industriële sectoren te beschermen tegen buitenlandse overnames. Door een actief industrieel beleid moet Duitsland volgens minister van financiën Peer Steinbrück buitenlanders, vooral investeringsfondsen, ontmoedigen de jacht te openen op sleutelbedrijven. Zeker de telecom- en de banksector, de post, de logistieke en de energiesector verdienen volgens hem overheidssteun. Welke concrete maatregelen de regering in Berlijn moet nemen om die strategische sectoren te beschermen, laat Steinbrück voorlopig in het midden. Hij wijst erop dat experts op de ministeries van financiën en economie en op de bondskanselarij sleutelen aan voorstellen. Begin augustus leggen zij de regering hun bevindingen voor. Er zou echter wellicht gedacht worden aan een uitbreiding van de wet die buitenlandse belangen in Duitse defensiebedrijven heel strikt beperkt. Daar zouden ook andere sectoren aan toegevoegd worden.

De Europese Commissie ziet geen graten in de overname van het Spaanse energiebedrijf Endesa door de Italiaanse sectorgenoot Enel en het Spaanse consortium Acciona. Het EU-fiat komt er een dag nadat de Spaanse energiewaakhond voorwaarden had opgelegd aan de overnamepartners. De Spaanse regering blokte eerder een overnamepoging van Endesa door het Duitse E.ON af. De Spaanse regering en energieregulator legden het oordeel van de Europese Commissie meermaals naast zich neer. In het akkoord over de overname door Enel en Acciona krijgt ook E.ON toegang tot de Spaanse elektriciteitsmarkt. De Europese Commissie denkt, mede daarom, dat de concurrentie op de Spaanse energiemarkten verbetert door de overname. De EU-Commissie heeft al een rechtszaak aangespannen bij het EU-hof over de Spaanse blokkade van de overnamepoging door E.ON. Die rechtszaak gaat alleszins door, ook al zijn de overnamepartners intussen gewijzigd.

De gemiddelde Belg gaf in 2005 een bedrag van 1.639 euro uit aan horecabezoek. Voor gezondheid werd 1.473 euro uitgegeven. Het gaat respectievelijk om 5,2 en 4,7 procent van de totale bestedingen. Die gingen met 842 euro omhoog tot 31.449 euro. Dat alles blijkt uit de Huishoudbudgetonderzoek van de federale overheidsdienst Economie. Vooral Vlamingen hebben wel wat over voor horecabezoek. Walen zijn een stuk zuiniger, Brusselaars zitten ertussenin. Inzake gezondheid liggen de cijfers van de drie gewesten dichter bij elkaar. Voor gezondheid bleven de privé-uitgaven de jongste jaren stabiel, in tegenstelling tot de uitgaven van de ziekteverzekering die sterk stijgen. Voor horecabezoek en vooral voor toeristische reizen trekken Belgen iets meer geld uit. De Belg geeft een kwart van zijn bestedingen uit aan zijn woonst. Naar voeding gaat 16 procent, naar privévervoer 12 procent. De uitgaven voor vervoer vertoonden in 2005 de sterkste daling.

Meer Nieuws