managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europees keurmerk voor online games

Posted by managing21 on juli 6th, 2007

De Europese Unie gaat zijn keurmerk voor computerspellen uitbreiden en aanpassen aan het internet. Online games zijn immers veel interactiever dan computerspellen die zonder webverbinding worden gespeeld en hebben volgens de Europese Commissie dan ook extra beschermingsmaatregelen nodig. Daarvoor werd het nieuwe keurmerk Pan European Game Initiative Online (PEGI Online) geïntroduceerd.

In 2003 werd het PEGI-keurmerk ingevoerd. Dat moest kinderen beschermen tegen games die een ongeschikte inhoud bevatten. Dat wordt nu uitgebreid voor online games. Producenten en websites moeten daarbij werken met leeftijdsgrenzen en ervoor zorgen dat ongeschikt materiaal niet online verschijnt. Indien er ook voor gezorgd wordt dat aanstootgevende inhoud actief wordt geweerd, mogen de aanbieders het nieuwe keurmerk dragen.

Op die manier kunnen ouders volgens de Europese Commissie duidelijk onderscheiden welk materiaal onschadelijk is voor hun kinderen. Het keurmerk geldt ook voor mobiele spelletjes. Viviane Reding, Europees Commissaris voor informatiemaatschappij en media, voerde aan dat de Europese online gamesmarkt – die in 2010 ongeveer 2,3 miljard omzet zal realiseren – zelfregulerend moet werken. PEGI Online krijgt financiële steun krijgt van het Safer Internet-programma van de Europes Unie.