managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland wordt grootste Europese automarkt

Posted by managing21 on juli 6th, 2007

Rusland wordt tegen 2011 met een omzet van 96 miljard dollar de grootste automarkt van Europa. Dat blijkt uit een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC). Die markt zal echter vooral gevoed worden door buitenlandse merken. De binnenlandse merken doen het immers bijzonder slecht en zien hun marktaandeel van jaar tot jaar dalen, want de Russische autobezitter wordt welvarender en kan zich dan ook auto’s met een betere kwaliteit veroorloven.

In de eerste helft van dit jaar werden in Rusland 60 procent meer nieuwe auto’s ingevoerd dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De import van tweedehands exemplaren steeg met 46 procent. In totaal werden 510.000 exemplaren ingevoerd. Daarnaast kende de assemblage van buitenlandse merken in Russische fabrieken een verdubbeling tot 250.000 exemplaren. De verkoop van de inlandse merken ging daarentegen met 23 procent achteruit.

Dat is de grootste daling uit de recente geschiedenis. Juist op dit ogenblik probeert de Russische regering zijn binnenlandse autosector nieuw leven in te blazen. Daarbij wordt gewerkt aan een reorganisatie van constructeur Avtovaz, die 750.000 wagens per jaar produceert en 150.000 mensen in dienst heeft. Avtovaz krijgt onder meer een nieuw management, waarvan de Russische regering hoopt dat dit het tij zal kunnen doen keren.

Daarnaast stimuleert de Russische overheid ook joint ventures met buitenlandse producenten, vooral in de sector van de kleinere auto’s. De maatregelen zijn ook nodig, want tijdens de eerste helft van dit jaar werden nog amper 300.000 inlandse auto’s gekocht. De Russische markt is volgens PwC nu al voor 78 procent in buitenlandse handen.