managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Managers laten teveel reizen

Posted by managing21 on juli 9th, 2007

Managers sturen hun werknemers teveel de wereld rond, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren tot de milieuverveling en de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Interwise. Daarbij bleek dat de werknemer zelf bereid is om minder te reizen en daardoor het milieu te sparen. Meer dan de helft van de werknemers wil dat de werkgever meer doet om het zakelijk verkeer in te perken.

Volgens de ondervraagden kan zeker de helft van de georganiseerde vergaderingen gehouden worden zonder dat de deelnemers zich hoeven te verplaatsen. Ze wijzen daarbij op alternatieve vergadermogelijkheden, zoals video-conferencing. Bovendien kan het woon-werkverkeer volgens hen beperkt worden door vaker thuis te werken. De groeiende aandacht voor het milieu leidt volgen Interwise tot een steeds grotere belangstelling voor telewerken.

Er wordt echter opgemerkt dat het management in veel gevallen nog steeds een gerichte strategie moet ontwikkelen die effectief milieuvriendelijk werken mogelijk maakt, bijvoorbeeld door het aantal zakenreizen terug te dringen. Interwise stelt daarbij dat de techniek die telewerken mogelijk maakt, langer alleen gezien worden als een leuke gadget, maar wel degelijk als een cruciale voorwaarde voor efficiënt zakendoen.