managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ford koppelt auto aan elektriciteitsnet

Posted by managing21 on juli 9th, 2007

De Amerikaanse autoconstructeur Ford heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Southern California Edison voor de productie van herlaadbare hybride wagens. Daarmee wil Ford snellere vorderingen maken in de massaproductie van energiebesparende voertuigen. Het nutsbedrijf krijgt eind dit jaar een Ford-hybride om de auto te testen op duurzaamheid, bereik en impact op het energienet.

Southern California Edison levert stroom aan dertien miljoen mensen in de omgeving van Los Angeles. In 2009 zou het nutsbedrijf in totaal twintig hybride voertuigen krijgen. Edison zal die wagens aan een aantal klanten ter beschikking stellen en de prestaties van de voertuigen op de voet volgen. Volgens Ford heeft Edison daarvoor de juiste infrastructuur ter beschikking.

Deze hybride wagens hebben batterijen die een elektrische motor aandrijven en kunnen overschakelen op een dieselmotor wanneer de batterijen leeg dreigen te geraken. De batterijen kunnen worden opgeladen in het stopcontact van een gewoon elektriciteitsnet. De productie van dergelijke hybride wagens wordt echter afgeremd door de hoge kosten en de beperkingen van de batterijtechnologie.

Volgens Edison is elektriciteit een valabel alternatief voor het transport. Daarbij wordt er op gewezen dat de voertuigen perfect tijdens de nacht kunnen worden opgeladen, wanneer het elektriciteitsverbruik op het net op een laagtepunt staat. In de toekomst zou ook eventueel met windenergie gewerkt kunnen worden om de batterijen van de hybride wagens op te laden. Wanneer Ford met de massaproductie van de hybride modellen zou starten, is niet bekend. In de Ford-fabrieken worden al twee hybrides getest.