managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 10th, 2007

De Nederlandse auteur Heleen van Royen en lingerieontwerpster Marlies Dekkers brengen eind november het tijdschrift Stouter op de markt. Het moet het vervolg zijn op de bestseller Stout, die de dames eerder schreven en waarin elf bekende Nederlandse vrouwen seksuele escapades en dromen opbiechtten. Stout verscheen nog bij Foreign Media Group, maar het glossy tijdschrift Stouter vindt onderdak bij de Dutch Media Group. Oscar van Gelderen, de oprichter van Vassallucci, stapte onlangs op bij Foreign Media Group om de pas opgerichte uitgeverij Lebowski (één van de drie nieuwe huizen onder de Dutch Media Group) te gaan leiden. Ook van Royen en Dekkers hebben nu die overstap gemaakt. Voorlopig verschijnt er één nummer van Stouter, maar bij succes volgen er volgens de uitgever meer. Het concept is naar eigen zeggen ontwikkeld om de stoute behoeftes van vrouwen én mannen te bevredigen. Bij het blad worden meerdere auteurs betrokken. Het wordt geen tijdschrift op naam, maar een thematisch blad dat in de spirit van Heleen en Marlies wordt geschreven.

Jack Odell, de geestelijke vader van de Matchboxspeelgoedauto’s, is op 87-jarige leeftijd overleden. De Britse ingenieur kwam meer dan vijftig jaar geleden op het idee om miniatuurauto’s te maken ter grootte van een luciferdoosje. Opmerkelijk is dat Odell dat eerste autootje maakte voor een meisje. Hij zorgde ervoor dat het exemplaar precies in een luciferdoosje paste, zodat zijn dochter het mee naar school kon nemen. Het bleek al snel een geniaal idee te zijn geweest. Het merk verscheen in 1953 in de winkelrekken en groeide uit tot een wereldwijd imperium met 12.000 verschillende modellen. Op het hoogtepunt van hun succes gingen er meer dan één miljoen auto’s per dag over de toonbank in meer dan honderd landen. Naar schatting werden er wereldwijd 4 miljard Matchboxkes verkocht. Toen Matchbox in 1982 werd overgekocht, wilde Odell – toen al een kwieke zestiger – van geen ophouden weten. Hoewel hij rustig kon gaan rentenieren, richtte Odell in de jaren tachtig het nieuwe bedrijf Lledo op. Dat spitste zich toe op miniatuurtjes van Britse automodellen.

De internationale financiële wijk in New York zal met 3.000 bewakingscamera’s tegen terreuraanslagen beschermd worden. De stad plant naar het voorbeeld van Londen tegen 2010 een dicht controlenetwerk van monitoren voor de registratie van autonummerplaten, mobiele straatversperringen en een eigen veiligheidscentrum. “Deze wijk is zeer belangrijk voor het levensbehoud van de natie,” zei politiedirecteur Raymond Kelly. “We willen haar minder kwestbaar maken.” Het gaat om het zuidelijke deel van Manhattan – de wijk waarin Wall Street en Ground Zero, het terrein van het op 11 september 2001 verwoeste World Trade Center – zich bevinden. In de komende jaren zullen hier verschillende bedrijfscentra ontstaan, onder andere de hoofdzetel van de Investmentbank Goldman Sachs. Reeds dit jaar zullen meer dan 100 camera’s voor de live-controle van het verkeer geïnstalleerd worden. In totaal werd het plan begroot op 90 miljoen dollar, waarvan er nu reeds 25 miljoen dollar ter beschikking is.

Het Russische olieconcern Gazprom zou heel dicht staan bij een deal om het immense Shtokman-gasveld in Rusland te ontginnen. De energiereus zou internationale energiegroepen concessies geven om aan het project deel te nemen. Met het project is een bedrag van 20 tot 30 miljard dollar gemoeid. Het gasveld heeft 3,7 miljard kubieke meter bewezen gasreserves. Dat is voldoende om Rusland vijf tot zes jaar van gas te voorzien. Eerdere onderhandelingen voor de ontginning van het gasveld mislukten. Het Franse Total, het Amerikaanse ConocoPhillips en de Noorse concerns Statoil en Norsk Hydro, die momenteel fusiegesprekken voeren, onderhandelen nu met Gazprom voor de exploitatie. Volgens de vice-gedelegeerd bestuurder van het energiebedrijf, Alexander Medvedev, werkt Gazprom aan een nieuw samenwerkingsmodel voor de exploitatie van het gasveld. Dat nieuw model zou buitenlandse partners toelaten om te delen in de economische voordelen, het management en de financiële, commerciële en industriële risico’s van het project.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat de Europese Commissie voor het Europees Hof in Luxemburg dagen wegens het herhaaldelijk falen om actie te ondernemen inzake de klachten over overheidssteun aan luchtvaartbedrijven. Het zou onder meer gaan om Air France, Lufthansa, Alitalia en Olympic Airways. De lagekostmaatschappij heeft naar eigen zeggen de Europese Commissie herhaaldelijk gevraagd een onderzoek in te stellen naar deze hulp. De vragen bleven tot nu toe echter zonder gevolg. “Dit is een nieuw voorbeeld van het Europees beleid met twee snelheden inzake overheidshulp,” stelde Ryanair. “De commissie treedt immers wel op tegen kleine, regionale luchthavens zoals die van Charleroi.” In februari werd Ryanair door de commissie verplicht om vier miljoen euro steun terug te betalen, die de maatschappij kreeg om Charleroi in haar netwerk op te nemen. De Europese commissie blokkeerde onlangs ook het vijandige overnamebod van Ryanair op Aer Lingus, een andere Ierse maatschappij.

Binnen de vijf jaar mag de wereld zich aan een krapte in de aanvoer van aardolie verwachten. Die krapte zal de olieprijzen naar nieuwe recordhoogten stuwen en zal de afhankelijkheid van het Westen van de Opec vergroten, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IAE). Er zouden daarnaast binnen enkele jaren ook problemen voor de aanvoer van aardgas. Tegen het eind van het decennium al zouden de aardgasmarkten met krapte geconfronteerd worden. Wat olie betreft daalt de aanvoer vanuit mature wingebieden sneller dan verwacht. Dat is onder meer het geval in de Noordzee en in Mexico. Anderzijds lopen ontginningsprojecten in nieuwe gebieden zoals in het Verre Oosten van Rusland vertraging op. Dat terwijl het olieverbruik toeneemt onder invloed van de sterke economische groei in opkomende landen. Het IEA voorspelt dat de vraag naar olie de komende vijf jaar met 2,2 procent per jaar zal stijgen. Tot dusver verwachtte het agentschap slechts 2 procent jaarlijkse groei. In 2012 zou de vraag 95,8 miljoen vaten per dag bedragen.

Het Duitse postorderconcern Neckermann trekt voor april volgend jaar naar de beurs. Dat heeft Arcandor, het moederconcern van Neckemann, bevestigd. Arcandor wil ook een beursnotering voor zijn Karstadt-warenhuizen. Met de beursgang van Neckermann maakt de gedelegeerd bestuurder van het voormalige KarstadtQuelle, Thomas Middelhoff, een begin met het opsplitsen van het eens zo trotse detailhandelsconcern. Arcandor is eigenaar van de postorderbedrijven Neckermann en Quelle en de Karstadt-warenhuizen, maar ook van de reisorganisatie Thomas Cook. Neckermann is één van de grootste postorderbedrijven van Europa en zou nog voor het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar een eerste notering in Frankfurt krijgen. Hoe veel Arcandor met de beursgang denkt op te halen, is nog niet bekend. Nog voor het eind van dit jaar moet ook Karstadt een notering krijgen, hoewel Middelhoff sinds enkele weken voor Karstadt fusiegesprekken met de Britse keten Debenhams voert.

De Britse olieproducent British Petroleum (BP) heeft de betalingen aan zijn voormalige gedelegeerd bestuurder John Browne bevroren. Ook John Manzoni, de gewezen baas van de raffinageactiviteiten van het olieconcern, ontvangt geen geld meer van de oliereus. British Petroleum zet de betalingen voorlopig stop tot er een uitspraak is in rechtszaken die aandeelhouders hebben aangespannen. Browne en Manzoni worden beschuldigd van wanbeleid. Onder het bewind van Browne lekten grote hoeveelheden olie weg uit pijpleidingen in Alaska en vond een grote explosie plaats in de Texaanse raffinaderij van de groep. Die gebeurtenissen hebben de beurskoers van British Petroleum aangetast. Browne ontving na zijn aftreden een vergoeding die overeenkomt met één jaar loon, goed voor ruim 1 miljoen pond (1,5 miljoen euro). Browne werd tot ontslag gedwongen nadat hij in een rechtszaak had gelogen. Manzoni stapte kort na het vertrek van Browne op. Er wordt aangenomen dat ook hij nog één jaar salaris van BP ontvangt.

Chevrolet heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal van 217.679 auto’s in Europa geregistreerd. Dat is 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het merk was de maand juni de vijftigste maand op rij dat een nieuw maandrecord werd gerealiseerd. Op de markt in Centraal en Oost-Europa werd er een groei met 61 procent tot 128.637 exemplaren geregistreerd. De verkopen in Rusland, de grootste markt voor Chevrolet in Europa, groeiden met een indrukwekkend percentage van 89 procent naar 84.467 eenheden, vergeleken met de eerste helft van 2006. In West Europa werden in de eerste zes maanden van 2007 in totaal 120.126 Chevrolets verkocht, een toename van 10,7 procent vergeleken met de eerste helft van 2006. De sterkste groei werd genoteerd in Zwitserland. Een percentage van 40 procent met in totaal een verkoop van 1.820 eenheden. In Groot-Brittannië groeide de afzet met 29 procent tot 9.156 eenheden en in Frankrijk met 17 procent tot 4.475 eenheden. Italië blijft de grootste West Europese markt met 23.676 verkopen.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn landgenoot Dominique Strauss-Kahn naar voren geschoven als nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds. De Duitse minister van financiën Peer Steinbrück zegt die kandidatuur te steunen. Sarkozy zegt dat hij ook al met de Amerikaanse president George W. Bush en de regeringsleiders van Spanje, Italië en Groot-Brittannië heeft overlegd. Volgens critici duwt Sarkozy Strauss-Kahn naar voren om de oppositie dwars te zitten. Strauss-Kahn is één van de populairste politici uit het socialistische kamp. De 58-jarige econoom was in de race om het tegen Sarkozy op te nemen tijdens de presidentsverkiezingen, maar legde het af tegen zijn partijgenoot Ségolène Royal. Eind jaren negentig was hij minister van financiën onder premier Lionel Jospin. Strauss-Kahn heeft zich in het verleden sterk gemaakt voor een vrije markteconomie gekoppeld aan een beschermende rol van de staat. Polen zou voormalig minister van financiën Leszek Balcerowicz naar voor schuiven. In Italië wordt gedacht aan gewezen EU-commissaris Mario Monti.

Meer Nieuws