managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gewichtstaks moet levens redden

Posted by managing21 on juli 13th, 2007

Een gewichtstaks op zoute, zoete en vettige voiding kan elk jaar duizenden levens redden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Oxford University. Een extra belasting zou de vraag van de consument naar deze ongezonde producten volgens de onderzoekers kunnen doen afnemen en daardoor het risico op hartziekten en beroertes verlagen. In Groot-Brittannië zouden daardoor elk jaar 3.200 levens gered kunnen worden.

“Een juist gerichte belasting kan volgens de onderzoekers een uitgelezen instrument zijn om ziektes die verband houden met voeding, te bestrijden,” aldus het magazine Food Navigator. “Maar een dergelijke belasting zou wel eens kunnen beschouwd worden als een aanval op de persoonlijke vrijheid en zou vooral de armere bevolking treffen. Het huishoudbudget zou er immers met 4,6 procent door stijgen.”

De Britse Food and Drink Federation ziet om diezelfde redenen geen heil in het voorstel van de onderzoekers. “Het beste voor de gezondheid is het kiezen van een gebalanceerd dieet,” voert de organisatie aan. Ze krijgen daarbij steun van de British Heart Foundation. Die stelt dat de overheid er daarentegen voor moet zorgen dat iedereen de mogelijkheden krijgt om zich gezonde voeding aan te schaffen.