managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Azië creëert massaal miljonairs

Posted by managing21 on juli 13th, 2007

Investeringsbanken richten zich volop naar de Aziatische markt. Door de groeiende rijkdom en de grote massa spaargelden van de Aziatische bevolking biedt die regio private bankiers en andere kapitaalbeheerders immers een enorm potentieel. Dat zegt Kathryn Shih, beleggingshoofd bij de Aziatische tak van de Zwitserse bank UBS. Ze wijst erop dat het Aziatische marktaandeel de volgende twintig jaar groter zal worden dan het Europese.

“Azië creëert miljonairs in een sneller tempo dan de markten in Noord-Amerika en Europa,” aldus het persbureau Reuters. “De regio kende eind 2005 al 2,4 miljoen dollarmiljonairs. Dat was een stijging met 7,3 procent op één jaar tijd. De Verenigde Staten telde 2,9 dollarmiljonairs, wat een groei met 6,9 procent betekende. In Europa was er slechts een groei van 4,5 procent tot 2,8 miljoen rijken.”

“Bovendien heeft Azië een veel grotere bevolking en de regio kent ook een grotere economische groei. Met Japan, China, Zuid-Korea en India herbergt Azië nu ook vier van de twaalf grootste economieën van de wereld. Private banken zien in de regio dan ook gigantische mogelijkheden. Ze drijven er dan ook hun operaties gevoelig op. Vooral Singapore en Hong Kong werpen zich op als centra voor private banking.”

UBS maakte bekend om in Azië ook een opleidingscentrum om 5.000 private bankiers op te leiden. De groei is op dit ogenblik immers zo groot, dat er een nijpend tekort aan gespecialiseerd personeel is ontstaan. Concurrent Credit Suisse wil de volgende twee jaar in Azië 4.000 nieuwe medewerkers aanwerven, terwijl ook Morgan Stanley zijn Aziatisch personeelsbestand wil verdubbelen.