managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spyker stelt productie Zagato uit

Posted by managing21 on juli 17th, 2007

De Nederlandse autoconstructeur heeft de productie van de Zagato, een speciaal en gelimiteerd Italiaanse model, uitgesteld. Dat heeft Hessel Lindenbergh, president-commissaris van Spyker, bekend gemaakt. Lindenbergh stelde dat de constructeur prioriteit wil verlenen aan de productie van de andere modellen, waardoor de lancering van de Zagato-lijn wordt opgeschoven.

De Spyker C12 Zagato werd in maart dit jaar aangekondigd ter gelegenheid van het Autosalon van Genève. Uniek aan deze snelle sportauto – die volgens Spyker moet kunnen concureren met onder andere de Ferrari- en de Lamborghinimodellen – is dat er ook snelheidsmeters bij de bijrijdersstoel zitten, zodat de bijrijder ook kan meekijken. Het model werd ontworpen door de Italiaanse Carrozzeria Zagato.

Het besluit is een gevolg van de netelige financiële positie van Spyker. De Nederlandse constructeur stevent dit jaar immers af op een zwaar negatief resultaat. De autobouwer zou rekening houden met een verlies van ongeveer 7 miljoen euro. Het Formule 1-team zou een verlies riskeren van 20 miljoen euro. Van de Zagato zouden slechts 24 exemplaren gebouwd worden en voorbehouden zijn aan bestaande klanten van Spyker.