managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 18th, 2007

Heineken heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Heineken gaat nu voor 2007 uit van een autonome nettowinstgroei van 20 procent tot 25 procent. Dat is bijna een verdubbelling tegenover eerdere verwachtingen. De opwaartse bijstelling van de verwachting wordt volgens de bierbrouwer gedreven door een sterke volumegroei in verschillende regio’s in de wereld. In de eerste helft van 2007 steeg het biervolume met 9,3 procent, van 53,3 hectoliter naar 58,2 hectoliter. De autonome volumegroei bedroeg 8,3 procent, terwijl consolidaties die voor het eerst meetellen 1,0 procent bijdroegen. Het Heineken-merk heeft volgens de bierbrouwer opnieuw aandeel gewonnen in het internationale premium-segment met een volumegroei van 10,8 procent, van 11 miljoen hectoliter naar 12,1 miljoen hectoliter.

Coca Cola, de grootste frisdrankengroep ter wereld, heeft in het tweede kwartaal meer winst en omzet geboekt dan verwacht. Dit was te danken aan de markten buiten de Verenigde Staten en aan de globaal gunstige economie. De nettowinst steeg met 0,8 procent tot 1,85 miljard dollar. De omzet nam toe met 19 procent tot 7,73 miljard dollar. In de Verenigde Staten verkocht Coca Cola 2 procent minder, maar dat was toch beter dan verwacht. Buiten het thuisland deed de frisdrankengigant het echter uitstekend. In Europa steeg de verkoop met liefst vijf procent, dankzij het succes van de lightversie Zero en van Apollinaris. In Latijns-Amerika steeg de verkoop met 9 procent, de beste prestatie in de laatste twee jaar. In Japan was er het succes van koude koffie.

Het Nederlandse chemieconcern Basell, dat onlangs nog de overnamestrijd rond branchegenoot Huntsman verloor, neemt voor ongeveer 12,1 miljard dollar in contanten het Amerikaanse Lyondell Chemical over. Basell is eigendom van de Amerikaanse holding Access Industries van de miljardair Len Blavatnik. Inclusief schulden komt het overnamebedrag uit op ongeveer 19 miljard dollar. De raden van bestuur van beide bedrijven steunen de transactie unaniem. Basell is één van de grootste polymerenproducenten van de wereld. Lyondell is het op twee na grootste chemiebedrijf in de Verenigde Staten. Een combinatie van Lyondell en Basell leidt tot één van de grootste chemieconcerns ter wereld met een jaarlijkse omzet van zo’n 34 miljard dollar en 15.000 werknemers.

Autofabrikant Opel wil tegen eind 2010 een auto op de markt brengen die aangedreven wordt door elektriciteit. De wagen zal gebruikmaken van het door moedermaatschappij General Motors ontwikkelde E-Flex-systeem. Dat zegt Peter Forster, de topman van General Motors Europe. Het elektrische model zal in september op de IAA-beurs in Frankfurt gedemonstreerd worden. Volgens Forster kan het E-Flex-model zo’n 60 kilometer afleggen zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken. Dan moet de wagen opnieuw opgeladen worden. Voor langere afstanden wordt gebruikgemaakt van een dieselmotor. Forster liet ook nog verstaan dat GM aan een nieuw topmodel werkt. Volgens hem moet hierbij niet gedacht worden aan een limousine, maar wel aan een soort flexibele en dynamische cross-over.

De Amerikaanse acteur Robert De Niro wil een film over de opkomst van Mao Zedong en het communisme in China maken. Het scenario van de film is gebaseerd op de bevindingen van de enige Westerse journalist die destijds de gebeurtenissen op de voet volgde. De Niro zal de memoires van Roy Rowan, ‘Chasing the Dragon: A Veteran Journalist’s Firsthand Account of the 1949 Chinese Revolution’, in beeld brengen. Het boek verhaalt hoe Rowan zijn werk voor een hulporganisatie van de Verenigde Naties inruilde voor een postje als correspondent voor het tijdschrift ‘Time and Life’ in Shanghai. Rowan bracht verslag uit over de Chinese burgeroorlog en zag uit eerste hand hoe Mao en zijn leger de macht grepen in China. Rowan had in die tijd ook een romance met een Chinese tolk, die waarschijnlijk een spionne was.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One, de enige ernstige kandidaat voor de overname, heeft zich eveneens teruggetrokken omdat de Italiaanse regering te strikte voorwaarden oplegt voor de verkoop van de nationale luchtvaartmaatschappij. “Na een gedetailleerde lezing van het contract, moeten we met spijt beslissen dat wij geen bod gaan uitbrengen,” aldus Air One. “De huidige voorwaarden laten geen sterk saneringsplan van Alitalia toe.” Nadat de Russische maatschappij Aeroflot zich eind juni terugtrok, was Air One nog de enige serieuze kandidaat-overnemer voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Het ziet er nu naar uit dat de Italiaanse regering haar voorwaarden zal moeten aanpassen. Kandidaat-overnemers hebben nog tot 23 juli de tijd om een bod uit te brengen.

Er is een voorlopig overnameakkoord bereikt tussen News Corp van de mediatycoon Rupert Murdoch en Dow Jones & Co, eigenaar van het gelijknamige persagentschap en van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De raad van bestuur van de mediagroep moet zich nog over het akkoord buigen. In het principeakkoord wijzigde Murdoch zijn eerder overnamebod van 5 miljard dollar niet. Wel zou hij toegevingen gedaan hebben om de redactionele onafhankelijkheid van The Wall Street Journal te garanderen. Zo zou de gereputeerde hoofdredacteur Paul Steiger een zitje krijgen in de raad van bestuur van News Corp. Het blijft uitkijken naar het standpunt van de familie Bancroft, die 64 procent van de stemgerechtigde aandelen van Dow Jones controleert.

Noord-Korea heeft niet alleen zijn kernreactor in Yongbyon stilgelegd, maar ook alle andere vier onderdelen van zijn atoomcomplex in Yongbyon gesloten. Dat heeft de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, Mohamed ElBaradei, bekend gemaakt. ElBaradei zei dat inspecteurs van het IAEA hebben geverifieerd dat de vijf installaties zijn stilgelegd en dat zij een aantal ervan hebben verzegeld. Behalve de centrale omvat het complex in Yongbyon twee bouwplaatsen voor grotere reactors, waar het werk al lang stil lag, een fabriek voor de productie van brandstof en een opwerkingsfabriek. De Zuid-Koreaanse onderhandelaar zei dat Noord-Korea bereid is nog voor het eind van dit jaar openheid te verschaffen over alle onderdelen van zijn atoomprogramma en deze onklaar te maken.

Zoekmachine Google werkt aan een nieuwe zoekfunctie voor mobiele telefoons. Die moet gsm-gebruikers helpen om ringtones, spelletjes en andere toepassingen te vinden. In navolging van concurrenten als Yahoo, legt Google zich almaar vaker toe op draadloze toepassingen. Zo biedt Google gsm-gebruikers al de mogelijkheid hun onlineagenda te raadplegen met hun gsm. Met het nieuwe project wil Google hen ook toelaten bijvoorbeeld ringtones te zoeken. Er verschijnt dan een lijst met providers en links die ringtones tegen betaling aanbieden. Google werkt voor het project samen met zowel grote als kleinere mediabedrijven. Door technische problemen liep het project wel vertraging op. Het is dan ook niet duidelijk wanneer de nieuwe zoekfunctie voor gsm’s beschikbaar zal zijn.

ProSiebenSat.1, de mediagigant die onlangs SBS Broadcasting overnam, schrapt een paar honderd jobs in thuisland Duitsland. Er zouden alleen banen verdwijnen in Berlijn en München. De Duitse mediagroep wil enkele tegenvallende programma’s schrappen. Voorts heeft ProSiebenSat.1 te kampen met tegenvallende reclame-inkomsten. “Dat heeft ook gevolgen voor het personeel,” zei topman Guillaume de Posch tijdens een algemene vergadering voor de aandeelhouders. Posch weigerde een exact aantal ontslagen te noemen. Volgens een vakbondsman zouden het er tussen de tweehonderd en driehonderd zijn. Posch ontkent geruchten als zouden de investeringsgroepen Permira en KKR, die de groep controleren, de besparingen hebben opgelegd.

Meer Nieuws