managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijven vinden klimaatverandering belangrijker

Posted by managing21 on juli 18th, 2007

De strijd tegen de klimaatverandering wordt ook in het Europese bedrijfsleven steeds belangrijker geacht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit. Vijf jaar geleden stond het onderwerp immers pas op de achtste plaats met bedrijfsprioriteiten, maar blijkt sindsdien gestegen te zijn tot op een vierde plaats.

De grootste Europese ondernemingen verwachten trouwens dat de klimaatverandering in de toekomst het meest dringende onderwerp zal worden voor het bedrijfsleven. Op dit ogenblik blijven het tegengaan van corruptie, transparantie en gezondheid en veiligheid de meest belangrijke thema’s voor de ondernemingen. De bedrijven zijn het minst actief bezig met
armoedebestrijding, handel, ecologische diversiteit, opleiding en inkomensongelijkheid.

De onderzoekers komen tot de slotsom dat steeds meer bedrijven de druk van eigen aandeelhouders en consumenten voelen om duurzaam te ondernemen. Vroeger moesten maatschappelijke organisaties veel meer aandringen. Bovendien is verantwoord ondernemen niet alleen een middel om zich te onderscheiden van de concurrentie, maar voor steeds meer werknemers is het ook een reden om bij een bedrijf te gaan werken.