managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europees erfgoed gaat digitaal

Posted by managing21 on juli 18th, 2007

Het Europees cultureel erfgoed, waaronder boeken, foto’s en films van Europese afkomst, moet digitaal beschikbaar worden voor iedere burger. Dat is de slotsom van een rapport van de cultuurcommissie van het Europees Parlement. Het Europees Parlement schaart zich daarmee achter een voorstel van de Europese Commissie. Voor de financiering wordt gehoopt op donaties uit de privésector.

Het Europees Parlement stelt dat het internet vooral voor jongeren de belangrijkste bron van kennis is geworden. “Daarom moet dit kanaal gebruikt worden om de rijkdom en diversiteit van het Europees cultureel erfgoed zo wijd mogelijk te promoten, beschermen en verspreiden,” wordt er opgemerkt. Daarbij wil men starten met teksten waarop geen auteursrechten rusten.

Het Europees Parlement steunt met deze stelling een plan van de Europese Commissie. Men wil dat deze digitale content in de drieëntwintig talen van de Europese Unie op het internet wordt geplaatst. Dat zal echter voor hoge vertaalkosten zorgen. Voor de financiering van het project wil Europa gedeeltelijk beroep doen op private giften. Er zal ook samengewerkt worden met bestaande initiatieven die Europese bibliotheken met elkaar verbinden.