managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vliegtuigbouwers kijken naar Aziatische militaire markt

Posted by managing21 on juni 2nd, 2006

De westerse vliegtuigbouwers kijken met veel interesse naar de ontwikkelingen op de Aziatische markt. Niet alleen heeft het continent nood aan een grote vloot vliegtuigen voor het transport van goederen en passagiers, maar ook de militaire opbouw van de Aziatische landen is voor constructeurs zoals Boeing, Dassault en Saab een belangrijke potentiële markt. Oorzaak van de trend is volgens analisten de groei van China als militaire supermacht, waarop de buurlanden zich genoodzaakt voelen te antwoorden. 

India wil op korte termijn 126 oorlogsvliegtuigen aankopen. Eén van de belangrijkste kandidaten daarvoor zijn de Lockheed Martin F-16 en de Boeing F/1-18. De Verenigde Staten hebben een burgerlijk nucleair samenwerkingsakkoord afgesloten met de Aziatische grootmacht en de Amerikaanse regering is nu bereid om oorlogsvliegtuigen en andere hightech wapens te leveren. Maar ook het Franse Dassault zou graag de Indische luchtmacht voorzien van zijn Rafale-jachtvliegtuig. Saab en BAE Systems hebben dezelfde ambities voor hun Gripen-model.

De Verenigde Staten zijn ook in gesprek met Zuid-Korea voor de levering van twintig bijkomende F-15 toestellen, maar daarover is nog geen definitief akkoord uit de bus gekomen. India en Zuid-Korea zijn twee voorbeelden van Aziatische landen die hun militaire slaagkracht willen uitbreiden. China is zich immers militair volop aan het versterken en dat zet ook zijn buurlanden aan om zich zwaarder te bewapenen. De westerse vliegtuigconstructeurs zien dan ook een bijzonder lucratieve markt groeien. Volgens Boeing heeft de Aziatische militaire markt een omzet van ongeveer vijf miljard dollar per jaar.