managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Laptops motiveren studenten

Posted by managing21 on juli 7th, 2006

Laptops motiveren studenten en leren hen ook technologische kennis aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Center for Research in Education Policy, waaraan 23.000 studenten en 1.500 docenten uit honderd schooldistricten in de staat Michigan hadden deelgenomen. De betrokken leraars waren van mening dat de laptops en draadloos internet de studenten niet alleen aanmoedigde om zelfstandiger te studeren, maar ook tot betere resultaten leidde. 

Meer dan 90 % van de docenten was van mening dat het experiment leidde tot een grotere bekwaamheid van de betrokken studenten en een betere interactie tussen leerkracht en student, terwijl 85 procent gewag maakte van een grotere motivatie. Van de studenten was meer dan zestig procent van mening dat de laptops hun interesse in het studeren vergrootte. Een gelijk aantal merkte op dat laptops schoolopdrachten gemakkelijker maken. Meer dan 87 procent voerde aan zich een draagbare computer met draadloze internetverbinding te willen aanschaffen.

Eerder toonde een onderzoek van het Michigan Educational Assessment Program aan dat computergebruik de studenten betere resultaten opleverde op wiskunde en talen. Nagenoeg vier op vijf Amerikaanse docenten zijn trouwens van mening dat technologie een belangrijk instrument is om studenten te onderwijzen en de motiveren. Bijna zeven op tien merkte daarbij technologie minstens drie keer per week te integreren in hun lessen. Bijna twee op vijf maakt er dagelijks gebruik van.