managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 8th, 2006

De mooiste auto uit de geschiedenis is de BMW 507, terwijl de Citroën DS de grootste sensatie uit de autogeschiedenis is omwille van alle innovaties die hij meekreeg. Dat is alvast de stelling van de Duitse krant Bild, die een lijst heeft opgesteld met de meest bijzondere modellen uit de historiek van de automobiel. Daarbij wordt de Mini de grootste cultauto genoemd, met eigenaars als Peter Sellers, de Beatles en de Britse Queen Elizabeth. De VW Kever is volgens de rangschikking het langste in productie geweest. Zeventig jaar aan een stuk kwam de auto ergens ter wereld de autofabriek uitgereden. De Bugatti 41 Royale wordt door Bild de meest waardevaste auto genoemd. Een exemplaar uit 1927 werd immers onlangs verkocht voor een bedrag van 17 miljoen dollar. De meest verkochte auto is de Toyota Corolla. In totaal werden er 26 exemplaren van verkocht.

 

Zuid-Korea heeft de levering van voedsel en kunstmest aan Noord-Korea vrijdag opgeschort totdat de rakettencrisis is opgelost. Ook Japan levert voorlopig geen voedsel aan Noord-Korea en het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel zei officiële contacten met Noord-Korea op te schorten. Zuid-Korea wees ook een verzoek van Noord-Korea om militair overleg van de hand. Politiek overleg dat voor volgende week gepland staat in Busan gaat echter wel door. “De regering is van oordeel dat het noodzakelijk is pogingen tot dialoog voort te zetten om de huidige situatie over de Noord-Koreaanse raketproef op te lossen,” zei Lee Kwan-se van het ministerie voor eenwording.

Tegen 2009 wil het Franse autoconcern PSA (Peugeot-Citroën) in het Chinese Wuhan een nieuwe autofabriek bouwen. De productielijnen krijgen een totale capaciteit van 150.000 auto’s per jaar. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Dongfeng Motor Group, de Chinese partner van PSA. De joint-venture heeft in Wuhan al een autofabriek staan met een capaciteit van 150.000 exemplaren. PSA stelt dat door de nieuwe fabriek alle modellen van de groep in China kunnen worden geproduceerd. PSA heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar op de Chinese markt 100.200 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) is bereid om met zijn collega’s Renault en Nissan verkennende gesprekken aan te gaan rond een mogelijke alliantie. Al op 14 juli zouden GM-topman Rick Wagoner en Renault-baas Carlos Ghosn rond de tafel gaan zitten. Daarbij zou er gesproken worden over een aandeel van twintig procent dat Renault in General Motors zou kunnen nemen. Daarmee zou een bedrag van ruim drie miljard dollar gemoeid zijn. De drie bedrijven samen zouden op de wereldwijde automarkt een aandeel hebben van vijftien procent. De Franse overheid, die een belang van vijftien procent heeft in Renault, gaf het concern al de toestemming voor verkennende gesprekken met General Motors. Renault heeft sinds 1999 al een aandeel van 44 procent in Nissan, dat zelf vijftien procent van de Renault-aandelen in handen heeft.

De gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi is door een Milanese onderzoeksrechter in beschuldiging gesteld wegens belastingsfraude, boekhoudfraude, witwaspraktijken en een aantal andere misdrijven. De feiten hebben te maken met de praktijken van Mediaset, de mediaholding van Berlusconi. In het dossier zijn nog dertien andere verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Het proces zou op 21 november moeten beginnen. Mediaset zou de prijzen van zijn producten kunstmatig hebben opgedreven. Berlusconi ontkent elke schuld. De betichten riskeren straffen van vier tot twaalf jaar gevangenis.

Rusland wil producent Gazprom een uitvoermonopolie geven voor Russisch gas. Voor de Europese Unie is dat een streep door de rekening, want die dringt al geruime tijd aan op de liberalisering van de Russische energiemarkt. De toegang van buitenlandse bedrijven tot de Russische pijpleidingen en gasvelden zouden de bevoorrading van West-Europa moeten veilig stellen. Ongeveer een kwart van alle Europees gasverbruik wordt door Gazprom aangeleverd en daardoor zou het Russische bedrijf te machtig kunnen worden en van die positie misbruik maken. Bovendien wordt er steeds meer aan getwijfeld of Gazprom wel voldoende investeert in nieuwe exploitaties om aan de toekomstige vraag te kunnen beantwoorden. Claude Mandil van het Internation Energie Agency (IEA) heeft daar ernstige twijfels over. Het voorbije jaar haalde Gazprom een productie van 547,9 miljard kubieke meter en dat is minder dan werd verwacht. Tegen 2020 zou dat ongeveer 580 miljard kubieke meter moeten bedragen.

Het wereldkampioenschap voetbal heeft de Vlaamse zenders Kanaaltwee en VT4 wel een groter marktaandeel bezorgd, maar toch liggen de kijkcijfers lager dan vroeger. Kanaaltwee haalde op voetbaldagen een marktaandeel van 24 procent, op andere dagen 9,8 procent. VT4 zag gelijkaardige cijfers. De kijkcijfers voor de wedstrijden zijn volgens De Standaard echter niet uitzonderlijk hoog. Sporza haalde twee jaar geleden bij het Europees kampioenschap hogere cijfers. Ook toen namen de Rode Duivels niet aan het tornooi deel. Toen haalden de halve finales samen nagenoeg 2 miljoen Vlaamse kijkers. Nu bleef dat beperkt tot bijna 1,2 miljoen. De VRT stelt dat een kwart van de Vlaamse kijkers het tornooi volgt op Nederland 2, terwijl dat tijdens de vorige wereldbekers tussen drie en vijf procent was. Kanaaltwee en VT4 zeggen wel dat ze hun doelstellingen hebben bereikt. VT4 spreekt van een groter bereik, terwijl zusterzender Vijftv, die mik op de vrouwelijke kijker, een recordaandeel van 14 procent haalde.

Zuid-Korea heeft beslist geen voedsel en meststof meer te sturen naar Noord-Korea. Gemeld wordt dat de sanctiemaatregel van kracht blijft tot er een uitweg is gevonden voor het rakettenprobleem dat Noord-Korea heeft gecreëerd door eerder proeflanceringen met missielen uit te voeren. Noord-Korea is afhankelijk van buitenlandse hulp om zijn bevolking van 23 miljoen mensen te voeden. Zuid-Korea heeft nu beslist een gevraagde levering van 100.000 ton meststoffen en 500.000 ton rijst op te houden. Ook Japan trof al sancties tegen Noord-Korea, dat inmiddels al gedreigd heeft met fysieke tegenmaatregelen. Japan vroeg ook dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Sancties zou nemen, maar China en Rusland verzetten zich tegen dergelijke maatregelen, al veroordelen ze de raketproeven.

Porsche mag van het Duitse kartelbureau zijn aandeel in Volkswagen tot 25,1 procent optrekken. De sportwagenfabrikant is met 21,2 procent nu al de grootste VW-aandeelhouder. Volgens het kartelbureau overlappen de activiteiten van Porsche en VW elkaar enkel inzake sport- en terreinwagens, zonder dat er een marktdominante positie ontstaat. Wanneer Porsche 25,1 procent van de aandelen verwerft, heeft het een minderheidsbelang met vetorecht. Vorig jaar kocht de Duitse sportwagenfabrikant al 18,5 procent van de aandelen. Dat kostte het bedrijf 3,5 miljard euro. Porsche deed dat naar eigen zeggen om de banden met Volkswagen, een van zijn grootste toeleveranciers, nauwer aan te halen en te vermijden dat Volkswagen een overnamedoelwit werd. De twee bedrijven werken ook aan de ontwikkeling van hybride motoren.

De Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben in het eerste semester van dit jaar een verlies geboekt van ruim 293 miljoen euro. Dat heeft het officiële persagentschap Xinhua meegedeeld. De verliezen zijn volgens het agentschap, dat zich baseert op de overheidsdienst voor de burgerluchtvaart, vooral te wijten aan de stijging van de olieprijzen. De brandstof maakt nu bijna veertig procent uit van de operationele kosten van die maatschappijen. De toename van het aantal passagiers en van de vracht konden deze kosten niet compenseren.