managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Malaria genezen met witloof

Posted by managing21 on juli 23rd, 2007

Als het aan onderzoekers ligt, kan malaria binnenkort genezen worden met witloof. Nederlandse wetenschappers verrijken het witlof – of witloof – met een cruciaal gen uit een geneeskrachtige zoete alsem. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Plant Research International van de Universiteit van Wageningen en gebeurt in opdracht van Dafra Pharma International uit Turnhout.

Alle hoop is daarom gericht op artemisinine, een middel uit zoete alsem (Artemisia annua), een éénjarige bergplant uit China. Artemisinine is zeer effectief, maar ook bijzonder duur. Een hectare zoet alsem produceert immers amper zes kilogram geneesmiddel. Chemisch namaken van de actieve stof in het laboratorium is nog veel duurder. Daarom wordt ingezet op genetisch veranderde planten.

De witlofachtige chicoreiplant produceert bitterstoffen die sterk lijken op artemisinine. Harro Bouwmeester van Plant Research International ontdekte in zoete alsem het gen voor de productie van artesinine.Wanneer dat wordt overgezet in witloof, zal dat volgens Bouwmeester leiden tot een opbrengst die zeven keer zo hoog ligt. Hierdoor wordt het geneesmiddel ook betaalbaar voor de armere Afrikaanse bevolking.

De onderzoekrs hopen over drie tot vijf jaar een witloofplant te hebben die deze belofte waarmaakt. Opdrachtgever Dafra Pharma International heeft een octrooiaanvraag ingediend voor het gemanipuleerde witloof. (Felixcius)