managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 31st, 2007

Bijna 40 procent van de economie in Oekraïne gebeurt in de schemerzone. Het gaat om zogenaamde zwarte of schaduweconomie, waarbij de activiteit bewust niet wordt aangegeven en er dus geen belastingen op worden betaald. Dat blijkt uit een rapport van de Oekraïense regering. Het rapport spreekt van een dramatische toename tegenover vorig jaar. Toen werd het aandeel van de schaduweconomie op 27 procent geschat. Maar een deel van de stijging zou wel te maken hebben met de manier van berekening. In totaal gaat het om een bedrag van 227 miljard dollar vertegenwoordigt. Het probleem situeert zich volgens het rapport vooral bij de bevolking die weigert om zijn inkomen correct aan te geven. De meest verspreide vorm om belastingen te ontduiken is de uitbetaling van het loon in twee delen. Op het officiële deel wordt belastingen betaald, het andere en vaak groter gedeelte wordt onder de tafel uitbetaald.

Bijna 95 procent van de branden in het Middellands Zeegebied is veroorzaakt door de mens. Dat zegt de Food and Agricultural Organisation (FAO). “De hoge temperaturen deze zomer en de warme en droge winden hebben heel wat branden veroorzaakt. Duizenden hectare bos zijn in de vlammen opgegaan, vooral in Zuid-Italië, Griekenland en in de rest van het Middellands Zeegebied,” aldus de FAO. Volgens het FAO is 95 procent van die branden te wijten aan de mens, onder meer door sigarettenpeuken, barbecues en kampvuren. “Naast de hogere temperaturen, zijn ook socio-economische ontwikkelingen, zoals de trek van het platteland naar de stad, verantwoordelijk voor meer bosbranden. Mensen ruimen geen hout of onkruid meer in de bossen voor het vuur aan te maken en het vee te voederen. Dat maakt de bossen bijzonder kwetsbaar.

De Europese Commissie heeft een formele onderzoeksprocedure geopend naar de energiegroepen E.ON en Gaz de France (GdF). Ze verdenkt hen ervan de Franse en Duitse markt onder elkaar verdeeld te hebben, wat een schending is van de concurrentieregels.
E.ON en GdF zouden een akkoord hebben afgesloten waarin beide partijen er zich toe verbinden de nationale markt van de andere niet in te nemen, ondanks de liberalisering van de gasmarkt in Europa. Het akkoord heeft meer bepaald betrekking op gasleveringen via de gaspijpleiding Megal, gemeenschappelijke eigendom van de twee groepen. Via de leiding gaat onder meer het Russische gas naar Frankrijk. “De opening van de formele procedure betekent dat de Commissie dit dossier prioritair behandelt. De Commissie heeft voldoende bewijzen die aantonen dat de bedrijven een inbreuk hebben gepleegd,” luidt het.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zopas unaniem een resolutie aangenomen waarin buurland Canada wordt opgeroepen de jacht op pas geboren zeehonden te stoppen. De resolutie was een initiatief van de democraat Tom Lantos en de republikein Christopher Shays.Volgens de twee afgevaardigden zijn er de afgelopen drie jaren meer dan één miljoen jonge zeehonden gedood. Verder zou 95 procent van de zeehonden die de afgelopen vijf jaar werden gedood, minder dan twaalf weken oud zijn geweest. “Deze inhumane praktijk is ver beneden de waardigheid van het volk van Canada,” voerde Tom Lantos aan in zijn voorstel. Er is volgens hem ook geen enkele reden om door te gaan met deze zinloze slachting. Eerder dit jaar lanceerde ook de Amerikaanse Senaat ook al een soortgelijke oproep om met deze praktijken te stoppen.

De Ieren zijn het rijkste volk van Europa. Dat zegt de Ierse centrale bank in een rapport. Naar schatting waren er vorig jaar onder de 4,2 miljoen Ieren 33.000 miljonairs. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Het gemiddeld persoonlijk bezit in Ierland steeg liefst 19 procent tot 196.000 euro. De particuliere schulden in Ierland stegen weliswaar met 20 procent tot 161 miljard euro, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd doordat de Ieren 15 procent meer spaarden, het aantal aandelen in privébezit met 26 procent toenam en de pensioenen 11 procent meer waard werden. Verreweg de belangrijkste factor in de toenemende rijkdom in Ierland is de stijging van de huizenprijzen. Gemiddeld bestond 72 procent van het privébezit in 2006 uit onroerend goed.

Mediatycoon Rupert Murdoch zou afzien van zijn bod van 5 miljard dollar op Dow Jones, de uitgever van onder andere de zakenkrant Wall Street Journal. Volgens een woordvoerster van Murdochs mediagroep New Corp zou er binnen de familie Bancroft, die de controle heeft over Dow Jones, te weinig steun zijn voor het bod. De Bancrofts hebben 64 procent van de stemrechten in Dow Jones in handen, maar zijn onderling erg verdeeld over de verkoop van het mediabedrijf. Om zijn bod tot een goed einde te brengen, moet Murdoch zich verzekeren van ongeveer 30 procent van de stemgerechtigde aandelen. Momenteel zouden de familieleden die het bod steunen goed zijn voor slechts 28 procent van de stemgerechtigde aandelen. Dat is te weinig voor Murdoch om zijn overnameplannen tot een goed einde te kunnen brengen.

Rusland heeft de jacht op de bodemschatten van de Noordpool geopend en is een wetenschappelijke expeditie begonnen om een groot deel van de daar aanwezige fossiele bodemschatten te claimen. Winning van olie en gas op de Noordpool wordt door de combinatie van nieuwe technieken en het afkalven van de ijslaag op termijn mogelijk geacht. De onder het ijs vermoede voorraden olie en gas worden geschat op een kwart van de hele aardbol. Eerste doelwit van onderzoek is de zogeheten Lomonosovkloof, een stuk grond onder de pool dat ook door Canada en Denemarken wordt opgeëist en vermoedelijk zo’n tien miljard vaten olie herbergt. Volgens Russische geleerden maakt het feitelijk deel uit van het Siberische vasteland. Met twee minionderzeeërs wil Rusland vierduizend meter onder het ijs een titanium vlaggenmast met de Russische driekleur op de bodem te plaatsen.

Alcatel-Lucent heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettoverlies geleden van 336 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een winst in de boeken gezet van 302 miljoen euro. “De brutomarge was in het afgelopen kwartaal lager dan waarop we gehoopt hadden, en werd negatief beïnvloed door significante investeringen in de voor ons belangrijkste markten en een nadelige product- en geografische mix,” aldus bestuursvoorzitter Patricia Russo. Voor de rest van het jaar verwacht Alcatel-Lucent omzetgroei op kwartaalbasis te realiseren. Voor heel 2007 handhaaft de onderneming de verwachting dat de omzet zal toenemen met circa 5 procent. Alcatel-Lucent maakte eerder dit jaar plannen bekend om 12.500 banen te schrappen in de komende drie jaar. Net als in het eerste kwartaal werden opnieuw 1.900 arbeidsplaatsen geschrapt. Daarmee komt het totaal aantal geschrapte banen op 3.800 eenheden.

De Franse energiegroep Suez haalde in de eerste zes maanden van 2007 een omzet van 23,73 miljard euro. Dat is een stijging van 6,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Suez bevestigt zijn doelstellingen voor het hele boekjaar. De omzetgroei is voor 3,7 procent toe te schrijven aan organische groei. De toename is volgens Suez onder meer te danken aan de stijgende elektriciteitsverkoop, een sterke LNG-activiteit en dubbelcijferige organische groei in China, Australie en het Midden-Oosten. Behalve organisch, werd de omzetgroei opgekrikt door de hogere gasprijs en door consolidatie-effecten. Wisselkoerseffecten, vooral dan de zwakke positie van de dollar, betekenden voor Suez een verlies in omzet van 192 miljoen euro.Voor 2007 streeft Suez naar een winstgroei van meer dan 10 procent en een groei van het courant operationeel resultaat van meer dan 15 procent.

Tele Atlas heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettoverlies geboekt van 1,2 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar geleden rapporteerde de maker van digitale kaarten nog een winst van 4,5 miljoen euro, inclusief een belastingbate van 10,7 miljoen euro. De omzet kwam uit op 72,8 miljoen euro, waar een jaar geleden een omzet werd geboekt van 60 miljoen euro. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet met 17 procent naar 136,8 miljoen euro. De omzet uit de persoonlijke navigatie steeg met 52 procent in vergelijking met een jaar geleden, naar 38,9 miljoen euro. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) steeg de omzet op kwartaalbasis met 21 procent tot 53,1 miljoen euro. Op de Amerikaanse continenten werd een omzetstijging gerealiseerd van 12 procent tot 16,7 miljoen euro. In Azie-Pacific was een toename zichtbaar van 158 procent tot 2,9 miljoen euro.

Meer Nieuws