managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa wil Pools viaduct blokkeren

Posted by managing21 on juli 30th, 2007

De Europese Commissie wil beletten dat de Poolse overheid start met de verdere afbouw van een weg door de Rospuda-vallei. Het gebied wordt beschouwd als een biotoop van een grote verzameling zeldzame planten en dieren. De Europese Commissie heeft aan het Europese Hof van Justitie gevraagd om de werken te verbieden. De weg moet het zwaar verkeer weghouden uit de Poolse stad Augustow.

De weg moet een verbinding vormen tussen de Poolse hoofdstad Warschau en de Finse hoofdstad Helsinki. De Poolse overheid heeft de werken tijdens het broedseizoen van de vogels opgeschort, maar wil op 1 augustus opnieuw aan de slag gaan. De Poolse regering beweert dat de milieugevolgen van de aanleg minimaal zal blijven, aangezien er een viaduct komt in plaats van een weg op grondniveau.

Stavros Dimas, Europees Commissaris voor milieu, heeft aan het Europees Hof van Justitie nu echter een opschorting van de werken gevraagd om onherstelbare schade aan de unieke Rospuda-vallei te vermijden. De Europese Commissie wil dat het Europees Hof van Justitie eerste bepaalt of de ring rond de stad Augustow – een strook van 40 kilometer – in overeenstemming is met de Europese milieuwetgeving.

Dagelijks rijden er ongeveer 4.500 zware vrachtwagens door Augustow, dat op de route naar de Litouwse grens ligt. Volgens milieugroeperingen vormt de Rospuda-vallei echter één van de belangrijkste Europese biotopen voor de lynx, wolf, bastaardarend en waterrietzanger. Indien Polen zonder toelating verder gaat met de werken, dreigt het land miljoen euro subsidies voor de Via Baltica tussen Warschau en Helisnki.