managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nissan werkt aan nuchtere auto

Posted by managing21 on augustus 6th, 2007

De Japanse autoproducent Nissan ontwikkelt een technologie om zijn auto’s te laten controleren of hun bestuurder alcohol heeft gedronken. Wanneer de alcohol-vrije auto op de markt komt, is nog niet geweten. Nissan-topman Kazuhiro Doi geeft immers toe dat de technologie nog verder op punt moet gesteld worden. Nissan nam zich in 1995 voor om het aantal verkeersdoden met zijn wagens op twintig jaar tijd te halveren.

In de toekomst zou Nissan zijn auto’s uitrusten met geursensoren die de adem van de bestuurder controleren, een camera die de alertheid van de chauffeur controleren door een oogscan en detectoren die het zweet op de handen opmeten. Indien het systeem tot de conclusie komt dat de bestuurder heeft gedronken, zal het onmogelijk zijn om de auto te starten.

Nissan geeft toe dat het systeem nog niet op punt staat en nog verder moet verfijnd worden. Op dit ogenblik blokkeert het de motor ook wanneer de bestuurder slechts één alcoholische drank heeft genomen. Er moet nog vastgesteld worden bij welk alcoholniveau het blokkeringssysteem geactiveerd wordt. Een datum voor de invoering van het systeem kon de Japanse autoconstructeur dan ook nog niet geven.