managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Laatste Europese tinmijn opnieuw actief

Posted by managing21 on augustus 8th, 2007

In het Britse Cornwall zijn er plannen om de tinmijn van South Crofty in de omgeving van de stad Redruth opnieuw operationeel te maken. De stijgende tinprijzen zouden de ontginning immers opnieuw winstgevend maken. Maar mijneigenaar Baseresults Holdings stuit op verzet van een regionale ontwikkelingsmaatschappij, die op de mijnsite een woonproject wil uitbouwen.

South Crofty was de laatste actieve tinmijn van Europa, maar werd in 1998 gesloten omdat de ontginning niet langer rendabel was. De site werd in 2001 gekocht door het mijnbedrijf Baseresult. “Die zegt de mijnsite op twee jaar tijd opnieuw operationeel te kunnen krijgen,” aldus BBC Online. “Het bedrijf heeft al materiaal gekocht om hinderlijke stenen uit de ondergrondse mijn te halen.”

Toen South Crofty in 1998 zijn deuren sloot, kwamen daarmee meteen een einde aan de 3.000 jaar oude mijntraditie van Cornwall. Baseresult zegt met de heropening ongeveer 200 jobs te kunnen creëren. Maar die plannen stuiten op verzet van het South West Regional Development Agency, dat tinontginning ongeschikt acht voor een moderne regio. Zelf heeft de ontwikkelingsmaatschappij plannen om op de site 600 woningen te bouwen en 2.000 nieuwe jobs te creëren.