managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 9th, 2007

Het wereldwijde vermogen van beleggingsfondsen steeg in het eerste kwartaal van dit jaar 3,4 procent tot 17.060 miljard euro. Dat is meer dan de totale beurskapitalisatie van Wall Street, die 15.200 miljard euro waard is. Het vermogen zit verdeeld over 62.500 fondsen. Aandelen maken 48 procent van de fondsenportefeuille uit. Dat blijkt uit cijfers van Efama, de Europese vereniging van fondsenbeheerders. Met een marktaandeel van bijna 47 procent zijn de Verenigde Staten veruit de belangrijkste fondsenmarkt. Het vermogen in Amerikaanse fondsen steeg in het eerste kwartaal met 3,7 procent. De Europese fondsenmarkt groeide met 4,6 procent tot 6.200 miljard euro. Luxemburg is met 1.700 miljard euro het belangrijkste fondsencentrum in Europa. België noteert in de Europese rangschikking op de negende plaats met een vermogen van 120 miljard euro. Het cijfer houdt geen rekening met de buitenlandse fondsen die in België verdeeld worden.

De Britse krantengroep Guardian Media en de investeringsmaatschappij Apax hebben plannen om de tijdschriftengroep Emap over te nemen. Ze zouden bereid zijn om 3 miljard euro te betalen voor het Britse Empa, één van de grootste tijdschriftenuitgevers van Europa. Empa heeft ook enkele commerciële radiozenders in beheer. Het zou Guardian Media dan ook vooral om radiozenders van Emap te doen zijn. De investeringsmaatschappij Apax zou de gespecialiseerde tijdschriften van Emap willen samenvoegen met die van zijn vakbladenuitgever Incisive Media. De resterende onderdelen van Emap zouden vervolgens aan de hoogste bieder verkocht worden. Emap kampt al geruime tijd met een kwakkelende omzet en een slabakkende bedrijfswinst. Daarom zette de groep een jaar geleden haar Franse tijdschriftendivisie in de etalage. Die bestaat uit 43 titels waaronder FHM. Emap France belandde voor 380 miljoen pond (570 miljoen euro) bij het Italiaanse Mondadori.

China investeert tegen 2010 ongeveer 841 miljoen euro in het verbeteren van de voedselveiligheid en de controle op geneesmiddelen. Chinese producten hebben de reputatie gekregen onveilig te zijn na enkel schandalen met petjes, voeding, speelgoed, tandpasta, medicijnen, vis en banden.
Onlangs nog moest de speelgoedfabrikant Mattel 1,5 miljoen Fisher Price-speelgoedjes terugroepen omdat ze met giftige verf zouden zijn bewerkt. De groep heeft opgespoord dat de Chinese fabrikant Lee Der Industrial daar verantwoordelijk voor is. In een recente enquête stelde twee derde van de Amerikaanse respondenten dat ze een boycot van Chinese producten zouden steunen. Die uitkomst baart China zorgen en daarom wil de overheid iets wil doen om het veiligheidsimago te verbeteren. Het Chinese ministerie voor landbouw liet eerder verstaan dat de achtergestelde toestand van de Chinese landbouw een obstakel is voor het verbeteren van de voedselveiligheid.

De Russische oliemaatschappij Rosneft, die gecontroleerd wordt door de Russische overheid, heeft opnieuw enkele activiteiten van het ter ziele gegane Joekos binnengehaald. Rosneft won met een bod van ruim 528 miljoen euro de veiling van Joekos’ transportactiviteiten. Die behelsden vooral de olie-export naar China. De enige tegenbieder, de onbekende vennootschap Benefit, trok zich terug. Door de verkoop van de transportactiviteiten zijn de meeste activiteiten van Joekos, ooit de grootste Russische oliegroep, nu in handen van Rosneft. Joekos kwam in moeilijkheden toen de overheid miljarden aan achterstallige belastingen eiste van het bedrijf. Het verkochte lot bevat het bedrijf Joekos-Transservice, een meerderheidsbelang in East Asia Transit, een berg contanten en enkele olieproductie-installaties. Transservice bezit ruim 16.500 wagons voor de export van olieproducten. East Asia Transit heeft de rechten om olie naar China te vervoeren.

De Finse mobilofoonfabrikant Nokia heeft beslist om zijn chipactiviteiten bijna helemaal af te stoten. De beslissing moet meer middelen vrijmaken voor onderzoek en ontwikkeling op andere domeinen, bijvoorbeeld mobiele internettoegang, diensten en gebruikersinterfaces. Nokia is voor zijn telefoons en andere toestellen al een belangrijke klant van de chipbakkers, maar een deel van de chipontwikkeling gebeurde nog in eigen huis. Daar komt nu grotendeels een einde aan. Net zoals andere spelers in de sector van de consumentenelektronica wi Nokia zich meer toeleggen op zijn kernactiviteiten. Het is volgens het Finse bedrijf een pragmatische zet in het licht van een almaar complexer wordend technologisch milieu. Om zijn grotere afhankelijkheid van de chipsector te compenseren, spreidt Nokia zijn bestellingen beter over zijn vier leveranciers: Texas Instruments, Infineon, STMicroelectronics en Broadcom.

De nettowinst van het Duitse sportartikelenbedrijf Puma, de op een na grootste van Europa, is in het tweede kwartaal met bijna 10 procent gedaald naar 45,2 miljoen euro. De lagere winst is vooral het gevolg van een zwakke verkoop in de Verenigde Staten. De tegenvallende prestaties hebben ook te maken met een terugval na de succesrijke zomer van vorig jaar, toen in thuisland Duitsland het Wereldkampioenschap voetbal werd georganiseerd. De omzet daalde licht tot 542,8 miljoen euro. Puma, dat eerder dit jaar werd overgenomen door het Franse luxeconcern PPR voor 5,3 miljard euro, zag zijn omzet in de Verenigde Staten met 20 procent dalen door minder orders van Foot Locker. De grootste sportwinkelketen in de Verenigde Staten verkeert in financiële problemen en overweegt zichzelf te koop te zetten. Ook had Puma veel last van de zwakke dollar. Verder investeerde het concern extra in marketing en de uitbreiding van winkels.

Total, het derde grootste oliebedrijf van Europa, heeft een aanzienlijke olievondst gedaan voor de kust van Congo. De vondst is gesitueerd zowat in het gebied Mer Tres Profonde Sud, ongeveer 170 kilometer voor de kust in diepzeewateren. Mer Tres Profonde Sud heeft een oppervlakte van meer dan 5.000 vierkante kilometer, met dieptes van 1.300 meter tot 3.000 meter. De vondst zou goed zijn voor 5.600 vaten per dag. Het is al de vierde olievondst in deze zone. De eerste oliebron van Total in Congo dateert van 2000. Total produceerde vorig jaar in Congo 130.000 vaten per dag. Het is daarmee de grootste producent van het Centraal-Afrikaanse land. Total heeft 40 procent van de activiteiten in Mer Tres Profonde Sud in handen. Partners zijn Eni Congo (30 procent) en Esso Exploration and Production Congo (30 procent). Total meldde ook een olievondst voor de kust van Angola. Afrika is van groeiend belang voor Total.

De Italiaanse oliegroep ENI dreigt haar controlebelang te verliezen in het Kazachse olieveld Kashagan, de grootste olievondst van de jongste decennia. De regering van Kazachstan is erg ontevreden met de ontsporing van de kosten en de vertragingen bij het olieproject. Oorspronkelijk was voorzien dat de exploitatie van Kashagan volgend jaar zou starten, maar de Italiaanse oliegroep heeft het project met twee jaar uitgesteld. Premier Karim Masimov eist 40 procent van de winst van het project en overweegt ENI te vervangen als uitbater van Kashagan. Kazachstan volgt het voorbeeld van andere grote olieproducenten als Rusland en Venezuela, die de invloed van westerse oliegroepen willen terugdringen. ExxonMobil, Total en Shell participeren ook in Kashagan. Kazakstan is na Venezuela en Rusland de grootste olieproducent van de wereld. ENI zegt echter er alle vertrouwen in te hebben dat er een oplossing zal gevonden worden voor het probleem.

Ryanair heeft de Italiaanse luchtvaartautoriteiten gedagvaard omdat die het verkeersvolume op de luchthaven van Ciampino nabij Rome met 30 procent wil verminderen. Volgens de Ierse budgetvlieger dient de maatregel om de positie van het noodlijdende Alitalia te beschermen. De Italiaanse maatschappij vliegt op de grotere Romeinse luchthaven Fiumicino. Als de maatregel doorgaat, zegt Ryanair 66 vluchten per week of 12 procent van zijn aanbod te moeten schrappen of te moeten verhuizen naar Fiumicino. De overheid neemt de maatregel na klachten van omwonenden en congestieproblemen. Ryanair-topman Michael O’Leary zegt trouwens dat Alitalia alleen maar gered kan worden door een privatisering of een verkoop en alle politieke invloed wordt geweerd. Met het huidige statuut, waarbij het volledige personeel van een werkzekerheid geniet, is een succesvolle toekomst van Alitalia volgens O’Leary onmogelijk.

Virgin America, een nieuwe lowcost-speler in de Verenigde Staten, heeft zijn eerste vlucht uitgevoerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van Richard Branson, de flamboyante Britse eigenaar van Virgin America. De luchtvaartmaatschappij vliegt tweemaal daags tussen San Francisco en New York. Vijf keer per dag wordt het naburige Los Angeles aangevlogen. Binnen enkele weken zal die stad ook verbonden worden met New York. De start van Virgin America had heel wat voeten in de aarde. De luchtvaartsector in de Verenigde Staten is immers exclusief het terrein van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Virgin America, van oorsprong Brits, kan toch Amerikaanse operaties uitvoeren, omdat het erin slaagde 75 procent Amerikaanse investeerders aan te trekken. Virgin America wordt geleid door Fred Reid (57), een Amerikaans luchtvaartindustrieel. De maatschappij wil op vijf jaar tijd dertig Amerikaanse steden bedienen.

Meer Nieuws