managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Johnson & Johnson in conflict met Rode Kruis

Posted by managing21 on augustus 9th, 2007

Het farmabedrijf Johnson & Johnson daagt het Amerikaanse Rode Kruis voor de rechter. Volgens het bedrijf misbruikt de organisatie zijn bekende symbool voor commerciële doeleinden. Johnson & Johnson wijst daarbij naar een overeenkomst uit 1895, waarbij het bedrijf het exclusieve gebruiksrecht van het symbool kreeg voor geneeskundige producten, maar dat het Rode Kruis het gebruik ervan ook andere bedrijven heeft gegeven.

Het symbool wordt onder meer gebruikt voor medische koffers en eerste hulppakken. Johnson & Johnson eist nu dat de verkoop van die producten, afkomstig van andere producenten, wordt gestopt en dat de onverkochte pakketten aan het bedrijf worden overgemaakt. Johnson & Johnson eist ook een schadevergoeding. Het Rode Kruis noemt de klacht van het farmabedrijf obsceen.

Het Rode Kruis voert aan dat de opbrengst van de betwiste producten wordt gebruik voor internationale hulpacties. Het symbool werd vanaf 1863 gebruikt door de voorlopers van het Internationale Rode Kruis. Johnson & Johnson begon het symbool in 1887 te gebruiken. Het Amerikaanse Rode Kruis werd opgericht in 1881. De overeenkomst uit 1885 verbood volgens Johnson & Johnson dat het Rode Kruis het symbool voor commerciële doeleinden zou gebruiken.

Het Amerikaanse Rode Kruis zegt te vermoeden dat financiële belangen achter de klacht van Johnson & Johnson zitten.