managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 10th, 2007

De Britse investeringsmaatschappij Candover heeft een formeel bod uitgebracht op het Nederlandse industrieel concern Stork. De Britten bieden 1,5 miljard euro. Het bod wordt aanbevolen door het bestuur en de commissarissen van Stork. Candover kan het gewenste aanmeldingspercentage te verlagen. Aanvankelijk wilde de investeerder het bod op Stork gestand doen bij aanmelding van 80 procent van de aandelen. Nu is het bedrijf bereid deze grens te laten zakken tot 65 procent. Als het nodig is, kan Candover met toestemming van Stork besluiten de drempel terug te brengen tot 51 procent. Dat ligt ook voor de hand omdat een aantal grootaandeelhouders, met een gezamenlijk belang van circa 35 procent, zich tegen het bod hebben uitgesproken. De grootste tegenstand komt van het IJslandse bedrijf Marel, dat inmiddels ruim een kwart van de aandelen Stork in handen heeft.

De luchthaven van München is verkozen tot de beste van Europa en eindigde op de vierde plaats in de ranking van beste luchthavens ter wereld, na Hongkong, Seoel en Singapore. Dat blijkt donderdag uit de resultaten van de ‘2007 World Airport Awards’ van Skytrax. In de worldwide ranking staat Schiphol (Amsterdam) op de zevende plaats, Europees op de derde plaats. Brussel (Zaventem) ontbreekt alvast in de top-10. De World Airport Awards zijn gebaseerd op de resultaten van een enquête bij 7,8 miljoen passagiers over meer dan 170 luchthavens en gedurende een periode van 11 maanden. De luchthavens werden op meer dan 40 punten beoordeeld, waaronder product- en servicekwaliteit, de vriendelijkheid en competentie van het personeel, de winkelmogelijkheden en de wandelafstanden in de terminals.

In Denemarken wordt vandaag de 75ste verjaardag van speelgoedfabrikant Lego gevierd. Het verhaal van Lego begint op 10 augustus 1932, in de studio van Ole Kirk Christiansen in het Deense Billund. Hij maakt er houten speelgoed. In 1934 komt Christiansen met de merknaam Lego op de proppen, afgeleid van de Deense woorden leg godt, (‘speel goed’). In 1949 start het bedrijf met de productie van de intussen legendarische plastic blokjes. Daarna was Lego een halve eeuw een ongelooflijk verkoopsucces, tot eind jaren negentig. Toen daalde de verkoop onder invloed van het veranderde speelgedrag van kinderen. Die spelen nu vaak liever met computers dan met plastic blokjes. De verkoop van legoblokjes mag dan wel niet meer zo enorm zijn als vroeger, toch kennen de blokjes wereldwijd een groot succes. In tal van landen zijn legofanclubs opgericht.

Adecco heeft in het tweede kwartaal van 2007 de nettowinst met 64% zien stijgen tot euro 222 mln. Dat heeft het Zwitserse uitzendconcern vrijdag bekendgemaakt. In het tweede kwartaal van 2006 bedroeg de nettowinst 135 miljoen euro. In het tweede kwartaal zit een bate inbegrepen uit de wijziging in het sociale zekerheidsstelsel in Frankrijk. Exclusief die bate zou de nettowinst in het tweede kwartaal zijn uitgekomen op 167 miljoen euro. De omzet nam toe met 3 procent tot 5,3 miljard euro. In Frankrijk realiseerde Adecco in het tweede kwartaal een omzetgroei van 3 procent tot 1,8 miljard euro. In de Verenigde Staten en Canada daalde de omzet tegen constante wisselkoersen met 6 procent tot 822 milhoen euro. De omzetgroei in Groot-Brittanië en Ierland bedroeg 6 procent, in Japan 9 procent en in Duitsland 24 procent. In de Benelux steeg de omzet met 6 procent.

De Duitse regering heeft definitief besloten om de steenkolenwinning tusen nu en 2018 af te bouwen. De Steinkohlefinanzierungsgesetz maakt de weg vrij voor de geplande beursgang van RAG, het moederbedrijf van chemieconcern Degussa, dat tot nu toe tevens eigenaar van de mijnen was. De Duitse steenkoolwinning is al jaren zwaar verliesgevend. Steenkool importeren uit andere werelddelen, waar de grondstof minder diep onder de oppervlakte zit, is veel goedkoper. De meeste mijnen zijn allang dicht, maar enkele zijn kunstmatig in leven gehouden omdat sluiting politiek onbespreekbaar was vanwege de werkgelegenheid. Het nu bedachte plan komt er op neer dat de huidige eigenaars van RAG РThyssenKrupp, ArcelorMittal, RWE en E.on Рhun belang voor ̩̩n euro overmaken aan een nieuw op te richten stichting. Die wikkelt de sluiting van de mijnen af.

BAe Systems, het grootste defensieconcern van Europa, heeft in de eerste zes maanden van het boekjaar zijn winst met 27 procent zien stijgen. Het profiteerde van de vraag van het Amerikaanse leger om in Irak ingezette gevechtsvoertuigen te moderniseren. BAE Systems realiseerde een nettowinst van 515 miljoen pond. De operationele winst steeg met 19 procent tot 643 miljoen pond, terwijl de omzet met 8 procent steeg tot 6,9 miljard pond. BAE Systems is de grootste buitenlandse leverancier van wapens aan het Pentagon. Het Britse concern haalt 50 procent van zijn verkoop in Noord-Amerika. In de eerste jaarhelft haalde het er een contract van 241 miljoen pond binnen om de uitrusting van gevechtsvoertuigen te moderniseren. Het totale orderboekje was eind juni met 5 procent gestegen op jaarbasis en bedroeg 31,7 miljard pond.

De Griekse reders staan nog steeds op kop in de koopvaardij. Ze tekenden vorig jaar voor 16,9 procent van de wereldtonnage, goed voor 14,3 miljard euro inkomsten. Dat zegt de Vereniging van Griekse Reders (EEE). In de Europese Unie controleren de Grieken met een tonnage van bijna 100 miljoen ton niet minder dan 48,23 procent van de koopvaardijvloot. Maar die 100 miljoen ton vaart niet allemaal onder Griekse vlag. Nagenoeg de helft van de Griekse gebruikt de Maltese of de Cypriotische vlag. De Grieken controleren wereldwijd 22 procent van de tankervloot, 22 procent van de bulkschepen en 14 procent van de schepen voor chemische producten. Maar de Griekse reders kampen wel met een minder goed imago, na een aantal ongevallen met vooral oudere schepen. De Griekse reders hebben echter 612 nieuwe schepen in bestelling.

De Britse private-equityreus Apax heeft een bedrag van 11,2 miljard euro opgehaald. Dat is een nieuw Europees record. De aanbieding was voor meer dan 1 miljard euro overschreven. Dat is zeer opmerkelijk, gelet op de zware crisis die de kredietmarkten op dit ogenblik doormaken. Een bron dicht bij Apax zegt dat de deal op voorhand al voor 95 procent geregeld was. Apax is in ons land onder meer bekend als één van de partijen die enkele jaren geleden aasden op de Leuvense netwerkbeveiliger Ubizen. Apax verenigde zich daarvoor met de durfkapitaalpoot van KBC, maar moest uiteindelijk de handdoek in de ring werpen. Woensdag vestigde het Amerikaanse Blackstone een wereldwijd record door 21,7 miljard dollar (15,71 miljard euro) op te halen. Blackstone overtrof daarmee het vorige record van Goldman Sachs (20 miljard dollar).

News Corp, de mediagroep van Rupert Murdoch, heeft zijn jaaromzet met 13 procent zien stijgen tot 28,7 miljard dollar. De winst steeg van 2,3 naar 3,4 miljard dollar. News Corp heeft de goede cijfers te danken aan zijn kabeltelevisieactiviteiten in de Verenigde Staten en elders in de wereld, een verbetering bij de Italiaanse satelliettelevisiezender Sky Italia, waar 368.000 nieuwe klanten werden geworven. Er werden ook goede resultaten genoteerd bij de online activiteiten. De omzet van de populaire sociale netwerksite MySpace groeide exponentieel. De filmdivisie deed het dan weer slechter. Daar daalde de omzet van 200 miljoen dollar naar 106 miljoen dollar. De krantenomzet steeg van 1,06 miljard dollar naar 1,2 miljard dollar. News Corp verkocht vorig jaar een Europese radioketen en de Britse editie van Times Education Supplement.

Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp heeft na een winststijging met 63 procent in het derde kwartaal zijn doelstellingen over het volledige jaar licht bijgesteld. Voor het op 30 september af te sluiten boekjaar 2006-2007 rekent het bedrijf nu op een omzet van meer dan 50 miljard euro. De winst voor belastingen zal naar verwachting stijgen tot zowat 3,6 miljard euro. Tot nu toe rekende ThyssenKrupp, producent van liften en staal, op een omzet van ongeveer 50 miljard euro en een winst voor belastingen van 3,5 miljard euro. Hogere inkomsten uit vlakstaal en machine-onderdelen deden de omzet in het derde kwartaal stijgen met 11 procent tot 13,4 miljard euro. De winst voor belastingen steeg tot 1,22 miljard euro, tegenover 806 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Tegen september 2010 wil ThyssenKrupp ongeveer 16 miljard euro investeren in organisasche groei.

Meer Nieuws