managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuw stadion heeft goede ploeg nodig

Posted by managing21 on augustus 15th, 2007

Engelse voetbalclubs die een nieuw voetbalstadion in gebruik nemen, zien hun inkomsten tijdens het eerste seizoen na de verhuis met een gemiddelde van 66 procent stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Deloitte. Volgens het adviesbureau hebben Engelse voetbalclubs sinds 1992 een gezamenlijk bedrag van nagenoeg 3,25 miljard euro geïnvesteerd aan nieuwe stadions.

De extra inkomsten worden vooral gedragen door grotere bezoekersaantallen en commerciële contracten zoals bedrijfsloges en business seats. Daarnaast bieden moderne voetbalstadions ook meer ruimte voor retail en catering en bieden ze de fans een betere beleving aan. Bovendien zijn de stadions niet alleen geschikt voor voetbalwedstrijden, maar bieden ze ook mogelijkheden hotelaccommodaties, congresmogelijkheden en fitnessruimtes aan.

Een laatste factor die bijdraagt tot de extra inkomsten, is het positievere imago dat de club erdoor toegeweten wordt. “Maar indien dit effect duurzaam wil blijven, moeten de prestaties op het terrein eveneens op een hoger niveau getild worden, zodat nieuw geïnteresseerden omgevormd kunnen worden tot echte fans,” waarschuwt Deloitte. “Indien dat niet gebeurt, dreigen veel investeringen niet het gewenste effect op te leveren.”

Deloitte berekende dat een nieuw stadion het toeschouwersaantal voor de wedstrijden van de club met 51 procent doet stijgen. Middlesbrough was daarbij absoluut recordhouder met een stijging van 146 procent. De bouwgolf aan nieuwe stadions met uitsluitend zitplaatsen, kwam in Engeland op gang na het Taylor Report, een evaluatie na de ramp in 1989 in het stadion van Hillsborough, waar 96 Liverpool-fans in het gedrum om het leven kwamen.

“De studie toont aan dat investeren in een stadion voor een voetbalclub een belangrijke bijdrage kan betekenen aan een succesvolle business strategie,” aldus Deloitte. “Maar er moet vooraf goed overwogen worden of de bouw van een nieuw stadion nodig en nuttig is en dat het project een financiële return oplevert. Dat is helaas niet altijd het geval.”

Meer over bouwen en immobiliën