managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Knight Award voor eerst naar blogger

Posted by managing21 on augustus 27th, 2007

Het International Center for Journalists (ICFJ) heeft de Egyptische blogger Wael Abbas en de Birmese onderzoeksjournaliste May Thingyan Hein bekroond met de Knight International Journalism Award. Wael Abbas is de eerste blogger die de Knight Award krijgt. May Thingyan Hein droeg er met haar artikels onder meer toe bij dat de Birmese overheid moest erkennen dat het land getroffen was door een epidemie van vogelgriep.

Wael Abbas onderhoudt de blog Misr Digital (Egyptian Awareness) en brengt geregeld verhalen over protestbewegingen, corruptie en het gewelddadig optreden van de politie. “Zijn verslaggeving, video’s en foto’s hebben hem een lezerspubliek van duizenden internetgebruikers opgeleverd, terwijl ook de gewone media zijn verhalen beginnen over te nemen,” aldus het International Center for Journalists. “Abbas (32) werd al geregeld gearresteerd, ondervraagd en mishandeld.”

De Birmese May Thingyan Hein (32) schrijft volgens de jury vooral over controversiële onderwerpen, zoals corruptie, aids en armoede. “Deze freelance journaliste is gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek,” aldus het International Center for Journalists. “In een land waar journalisten hun verhalen vooraf ter goedkeuring moeten voorleggen van officiële instanties, is dat geen evidentie. Zij bracht onder meer aan het licht dat het land was getroffen door een epidemie van vogelgriep.”